Yrityksillä tarve lähes 1000:lle ICT-osaajalle seuraavan viiden vuoden aikana ­­­– Osaajatarpeen ratkaisussa piilee huomattavat kasvumahdollisuudet

osaajapulan ratkaisemisessa piilee kasvunmahdollisuudet

Pohjois-Savon yritykset näkevät ICT-osaamisessa ja palveluissa merkittäviä liiketoimintamahdollisuuksia. Osaajatarve on korkea: yritykset palkkaisivat heti yli 650 ICT-osaajaa ja kokonaisuudessa seuraavien 5 vuoden aikana lähes 1 000 ICT-ammattilaista. 64 prosenttia vastaajista uskoo yli 10 prosentin liikevaihdon kasvuun, jos ICT-osaajatarve saadaan täydennettyä seuraavien 2-3 vuoden aikana.

Pohjois-Savon elinkeinoelämä nosti ICT:n, digitaalisuuden ja ohjelmistoalan osaamisen ja osaajat yhdeksi tärkeimmäksi maakunnan kehittämisen kärjeksi. Nyt Pohjois-Savon liiton rahoituksella Savonia-ammattikorkeakoulun DigiCenterNS:ssa toteutettu ICT- osaajatarvekysely vahvistaa yritysten näkemyksen.  

ICT-osaamisessa nähdään huomattavia liiketoimintamahdollisuuksia. Yrityksen palkkaisivat heti 655 ICT-osaajaa, seuraavan 2-3 vuoden aikana 220 ja 5 vuoden sisällä 120 osaajaa. Tämä tarkoittaa lähes 1 000 ICT-osaajaa seuraavan 5 vuoden sisällä. Merkittävää on, jos oheinen osaajatarve pystytään ratkaisemaan lähivuosina (2-3 vuoden aikana), 35 prosenttia yrityksistä uskoo peräti yli 20 prosentin liikevaihdon kasvuun ja 29 % vastaajista 10-20 prosentin liikevaihdon kasvuun.

Pohjois-Savon yritykset uskovat vahvasti, että ICT- osaamiseen kehittäminen tuo uusia liiketoimintamahdollisuuksia ja kasvua. Onkin äärimmäisen tärkeää vastata tähän tarpeeseen. Tarvitsemme ehdottomasti lisää opiskelijapaikkoja ja uusia koulutussuuntia kaikille koulutusasteille sekä muita mahdollisuuksia kehittää ja päivittää osaamista. Houkuttelemme niin ICT-yrityksiä kuin osaajia. Pohjois-Savo onkin seuraava piilaakso,” Kuopion alueen kauppakamarin toimitusjohtaja Kaija Savolainen korostaa.

Tärkeimmiksi osaamisaluiksi nousevat nyt digitalisointi, pilvipalvelut ja ohjelmistokehitys. Kun osaamistarvetta ennakoidaan seuraavan 5 vuoden päähän, kärkeen nousevat digitalisoinnin lisäksi tekoäly ja virtuaalitodellisuus.

”Panostamme merkittävästi monipuolisten ICT-osaajien kouluttamiseen alueen tarpeisiin. Tietotekniikan insinöörikoulutuksen rinnalla aloitamme ensi vuonna tietojenkäsittelyn tradenomikoulutuksen, minkä avulla kaksinkertaistamme tutkintokoulutuksen volyymin. Lisäksi laajennamme Savonian koodarikoulun, CodeAcademyn, tarjontaa entistä joustavammaksi ja kattavammaksi.  Koodauksesta ja ICT-osaamisesta laajemminkin kiinnostuneille on jatkossa tarjolla laaja kirjo osaamista syventäviä tai laajentavia moduuleja,” kertoo koulutusjohtaja Esa Viklund Savonialta.

Lisätiedot

Kategoriat:Kasvu ja kansainvälisyys, Osaaminen, Digitalisaatio​