Puutarha antaa turvaa ja työtä ukrainalaisille

Kauppakamarilehti. Heimosen puutarha Tuusniemellä. Tuusjärven toimipisteen johtaja Markus Heimonen (vas.) ja toimitusjohtaja Sami Heimonen. Puutarhalla on kokeiltu pensasmustikan kasvatusta pienessä määrin. Kuva: Akseli Muraja

Heimosen kasvava perheyritys ei jäänyt odottelemaan, kun sotaa paenneet työntekijät tarvitsivat apua.

Heimosen Puutarha Oy:ssä, Pohjois-Savon suurimmassa kesäkukkien tukku- ja sopimusviljely-yrityksessä valmistaudutaan jo ensi kesään keskellä pimeintä marraskuuta.

”Ensimmäiset taimet tulevat meille tammikuussa. Täytämme nyt ruukkuja mullalla, kunnostamme kasvihuoneita, myymme tulevaa kesää, tilaamme taimia ja rekrytoimme työntekijöitä”, kertoo toimitusjohtaja Sami Heimonen, 47.

Tulevan kauden kesäkukkien suosikkivärejä on mahdoton ennustaa.

”Viime kesänä kaikki keltaiset ja oranssisävyiset kukat loppuivat kesken. Ehkä suomalaiset halusivat osoittaa sillä tavalla tukea Ukrainalle.”

Apua ukrainalaisille hädän hetkellä

Heimosen Puutarhasta on tullut tärkeä auttaja ja tukikohta monelle ukrainalaiselle. Puutarha työllistää sesonkiaikana Riistaveden ja Tuusjärven yksiköissä 60–70 työntekijää, joista yli 50 on ukrainalaista.

”Meillä on ollut ukrainalaisia töissä jo vuosia. Löysimme heistä ensimmäiset aikoinaan työnhakuilmoituksilla.”

Kun Venäjä hyökkäsi viime helmikuussa Ukrainaan, Tuusjärvelle ja Riistavedelle saapui pian kuutisenkymmentä sotaa paennuta ukrainalaista, puutarhan työntekijöitä, heidän lapsiaan sekä sukulaisia.

Sami Heimonen ja kumppanit järjestivät heille pikavauhtia asunnot puutarhan omistamista rivitaloista ja yksityisiltä markkinoilta. Ystävien avulla he keräsivät kalusteita, vaatteita, astioita, lastenrattaita ja muuta tarpeellista niin, että ukrainalaiset pääsivät elämän alkuun.

”Kukaan ei aluksi tiennyt, mitä pitäisi tehdä. Poikani Markus otti mahtavasti koordinointivastuun. Myös meillä pitempään olleet ukrainalaiset auttoivat valtavasti.”

Arki alkoi vähitellen sujua, vanhemmat aloittivat työt puutarhalla ja lapset koulun.

”Osa, joiden kanssa oli jo sovittu töistä, ei päässytkään Suomeen. Vältyimme työvoimapulalta, koska uusia tulijoita oli tarpeeksi.”

Sota varjostaa yhä jokaista päivää.

”Arkea auttaa, kun on työtä ja ansiotuloa. Meillä on töissä aivan upea joukko taustaltaan erilaisia ihmisiä, opettajia, insinöörejä, kuorma-autonkuljettajia ja rakennusmiehiä. Osa puhuu englantia, osa ei ihan kuten me suomalaisetkin. Kieliongelmia on turha pelätä. Englantia taitavat, ukrainalaiset työnjohtajat hoitavat tulkkauksen.”

Sami Heimonen vakuuttaa, että he ovat jatkossakin valmiita auttamaan ukrainalaisia, jos siihen on tarvetta.

”Työntekijöitä ei voi hylätä. Heitä täytyy auttaa.”

Kauppakamarilehti. Heimosen puutarha Tuusniemellä. Oksana Ostapiuk (vas.) ja Daria Kryvenko valmistelemassa ruukkuja. Kuva: Akseli Muraja

Perheyritys neljännessä polvessa

Heimosen Puutarha on yli 50-vuotias perheyritys. Puutarhan päätoimiala on kesäkukkien tukkukauppa. Sen kautta liikkuu vuosittain noin kaksi miljoonaa ruukkukukkaa ympäri maata. Asiakkaita ovat suuret kauppaketjut, kunnat sekä seurakunnat. Kukkien osuus liikevaihdosta on 90 prosenttia.

Yritys osti kuusi vuotta sitten Tuusjärven puutarhan. Kasvihuonepinta-ala kasvoi kaupan myötä 35 000 neliöön, mistä 9 000 neliötä on alkuperäisessä paikassa Riistaveden Ryönänkylässä.

”Tuusjärvellä on vielä tilaa laajentaa. Vadelmien kasvihuoneviljely on jo hyvässä vauhdissa. Korona räjäytti hyötykasvitaimien kysynnän, ja myös niiden osuus kasvaa”.

Puutarha ei myy enää suoraan kesäkukkia kuluttajille.

”Olemme maantieteellisesti melko syrjässä. Tukkuasiakkaat tuovat kukat sinne, missä ihmiset ovat.”

Ympäristöarvot ovat puutarhalla arkipäivää. Kukat on aina kasteltu järvivedellä. Ensimmäiset altakastelupöydät tulivat Ryönänkylälle yli 40 vuotta sitten ja kasvihuoneet lämpiävät kotimaisella energialla.

”Vadelmat kasvavat kasvihuoneissa luonnonvalossa ja -lämmössä. Mehiläiset hoitavat niiden pölytyksen ja hyötyeliöt syövät kirvat sekä punkit. Etsimme koko ajan uutta kasvihuoneisiin, sillä kukkien kasvukausi on lyhyt.”

Perheyrityksessä työskentelee jo neljäs sukupolvi. Sami Heimosen mukaan yksi perheyrityksen parhaista puolista on mahdollisuus hallittuun sukupolvenvaihdokseen.

”Perheyrityksessä vetovastuu vaihtuu saattaen. Silloin myös arvokas, hiljainen tieto siirtyy eteenpäin. Poikani Markus ja Tuomas ottavat jo siihen malliin roolia yrityksessä, että tulevaisuus taitaa olla turvattu”, uskoo isä.

Sami Heimonen
Puutarhuri, Heimosen Puutarha Oy:n toimitusjohtaja

Luottamustoimet:
Riistaveden Osuuspankin hallituksen puheenjohtaja

Motto:
Ei ole ongelmia, on vain haasteita.

Mitä vain harva tietää:
Laaja harrastuskirjo venyy golfista veneilyyn ja asuntoautomatkailuun myös ulkomailla.

Teksti: Vuokko Viljakka, Kuvat: Akseli Muraja

Kategoriat:Kauppakamarilehti