Pohjois-Savon elinkeinoelämä tarvitsee lisävuoroja juna- ja lentoliikenteeseen

Pohjois-Savon yritykset vetoavat laajemman lento- ja junavuorotarjonnan puolesta. Yritysten matkustaminen ja turismi ovat lisääntyneet – merkittävä tarve on iltalennolle Helsingistä Kuopioon sekä aamupäivälennolle Kuopiosta Helsinkiin. Junavuoroissa tarve kohdistuu iltajunaan.

Lentomatkojen määrä on kasvanut vuodentakaiseen verrattuna keskimäärin yli kahdella lennolla kuukaudessa yritystä kohden, kertoo Kuopion alueen kauppakamarin alkutalvesta toteuttama jäsenkysely. Vilkkaimmat matkustuskuukaudet ovat maalis-, huhti- ja toukokuu sekä syys-, loka- ja marraskuu. Vastausten perusteella elinkeinoelämä kokee lentomatkustamisen määrän kasvavan edelleen vuonna 2024.

Tällä hetkellä Helsinki–Kuopio-välillä on neljä päivittäistä lentovuoroa. Ennen pandemia-aikaa vuoroja oli 6–8 päivässä. Kauppakamarin toteuttamaan kyselyn mukaan tämänhetkinen elinkeinoelämän tarve on vähintään 5–6 vuorolle päivässä. Tärkeimmäksi koettu lisävuoro on iltalento Helsingistä Kuopioon, joka lähtisi noin klo 18 Helsingistä. Toinen kysytty lisävuoro on aamulento Kuopiosta Helsinkiin, joka mahdollistaisi esimerkiksi Helsingin keskustassa klo 9 alkavan kokouksen tai tapaamisen.

Raideliikenteen osalta henkilömatkustamisessa yritykset peräänkuuluttavat junaverkon kehittämistä etätyöskentelyn parantamiseksi ja matkojen nopeuttamista sekä niiden sujuvuutta. Vuorotarjonnasta puuttuu iltajuna, noin klo 17–18 välillä Helsingistä Kuopioon lähtevä vuoro, mikä palvelisi kokous- ja liikematkustajia.

”Elinkeinoelämälle saavutettavuus on merkittävä kilpailukykytekijä ja sen merkitys vain korostuu. Nykyinen lentovuorotarjonta palvelee melko hyvin vientiyritystemme jatkoyhteyksiä lentäen maailmalle ja takaisin, mutta erityisesti päivänsisäinen kokousmatkustaminen Helsinkiin ei tällä hetkellä toimi. Monipuolisempi tarjonta lisää takuuvarmasti kysyntää”, korostaa Kuopion alueen kauppakamarin toimitusjohtaja Kaija Savolainen.

Kuopion alueen kauppakamarin toteuttamaan jäsenkyselyyn vastasi noin 200 pohjoissavolaista yrityspäättäjää.

Lisätietoa ja yhteydenotot:

Kaija Savolainen

managing director

+358 40 514 8784

Kategoriat:Infra ja teollisuus​