TAHKO SKI LIFT PITCH – BISNESENKELIN TALVEN KOHOKOHTA

Vuoden bisnesenkelinä 2022 palkittu FiBAN enkelisijoittaja ja pitkänlinjan hallitusammattilainen Jari Osmala on tehnyt merkittävää alueellista enkelitoimintaa Pohjois-Savon alueella jo 10 vuoden ajan. Tässä blogissa Jari taustoittaa omaa matkaansa bisnesenkeliksi; alue-enkelityötä sekä Pohjois-Savon alueen startup-toiminnan erityispiirteitä ja rooliaan sen kehittämisessä vuosien varrella.

Olen toiminut bisnesenkelinä jo yli 10 vuoden ajan. Enkelisijoittaminen tuli minulle ajankohtaiseksi jättäessäni operatiivisen toiminnan korporaatiomaailmassa, jolloin halusin lähteä toteuttamaan missiotani auttaa startup- ja kasvuyrityksiä menestymään. Olin tätä ennen kiinnittänyt huomiota siihen, että useissa startup- ja pk-yrityksissä oli puutteita strategia- ja hallitustyössä. Halusin auttaa kasvavia yrityksiä oman kokemukseni ja verkostojeni kautta.

FiBAN oli perustettu noin vuotta aikaisemmin ja minua pyydettiin jo alkuvaiheessa mukaan toimintaan. Se tuntui heti hyvältä tavalta edistää omaa missiotani. Ensimmäiset enkelisijoitukseni tein vuonna 2012, ja siitä lähtien tahti on ollut vähintään yksi sijoitus per vuosi. Sijoituksia tehdessä tavoitteenani on tukea yrityksen perustajien näkemyksiä tuomalla sijoituksen lisäksi oma osaamiseni myös strategia- ja hallitustyön sekä verkostojeni kautta yrityksen käyttöön.

Toimittuani muutaman vuoden ajan aktiivisesti FiBAN-verkostossa heräsi ajatus FiBAN-aluetoiminnan käynnistämisestä Pohjois-Savossa. Otin tuolloin innolla vastaan alue-enkelin tehtävän Kuopiossa. Alussa tehtävääni lukeutui alueen bisnesenkelisijoittajien kartoittaminen.

Sijoittajia, jotka olivat tehneet aktiivisesti sijoituksia alueen startup-yrityksiin, alkoi pian ilmaantua yhä enenevissä määrin. Osatekijä tähän olivat FiBANin vuodesta 2014 lähtien Kuopiossa järjestämät pitchaustilaisuudet, jotka ovat olleet aktiivisen yhteistyöverkoston mahdollistamia. Tässäkin on toisin sanoen tullut todistetuksi se, että hyvä tarjonta luo kysyntää!

FiBANin toimintatapa on mahdollistanut minulle alusta asti laadukkaan dealflow’n ja sijoittajaverkostojen rakentamisen paitsi maakunnassa myös kansallisella tasolla.

Tahko Ski Lift Pitch -tapahtuma

Vuonna 2016 minut kutsuttiin mukaan Kuopion alueen kauppakamarin kasvuyritysvaliokunnan toimintaan. Valiokunta kokoontui ideointipäivään alueen kasvuyritystoiminnan kehittämiseksi. Tunnistimme, että Itä-Suomessa puuttui oma startup-tapahtuma, ja ettei hissipuhetta ollut toteutettu aiemmin hississä. Tahkon hiihtokeskus tarjosi upeat puitteet pitchaukselle, ja niinpä yhteistyöverkosto aloitti kauppakamarin johdolla ensimmäisen Tahko Ski Lift Pitch -tapahtuman järjestelyt.

Keväällä 2017 toteutimme ensimmäisen Tahko Ski Lift Pitchin, joka oli menestys. Minulla oli kunnia toimia ensimmäisen Tahko SLP -pitchauskisan päätuomarina. Samaisena keväänä syntyi tapahtuman legendaarinen slogan pankkiiri-jalkapallovaikuttaja Ari Lahden toteamana: Tämä on tapahtuma, jossa pipo ei kiristä!

Tulen toimimaan myös tänä keväänä Tahko Ski Lift Pitch pitchauskisan päätuomarina. Valitsemme pitchaamaan 45 startup-yritystä ennakkohakemusten perusteella.

Itse kisatapahtuma on kaksipäiväinen: ensimmäisenä päivänä kaikki pitchaavat siistissä sisätilassa Tahkon Piazzalla. Tuomarit karsivat päivän aikana kisaajat puoleen, eli 20 yritystä pääsee lopulta pitchaamaan seuraavan päivän hiihtohissivaiheeseen. Ensimmäisen tapahtumapäivän iltana järjestetään myös iltajuhla Piazzalla.  

Toisen päivän tapahtumakeskus on Tahkon rinteiden huipulla sijaitseva Panorama Bar. Paikka itsessään ja upeat maisemat luovat mainion ympäristön päivälle. Hissi-pitch on battle-tyyppinen: tuolihississä on kerrallaan kaksi yritystä ja yksi tuomari. Hissimatkan aikana yritykset pitchaavat vuorotellen ja hissinousun päätteeksi hissituomari valitsee toisen yrityksistä jatkoon seuraavalle hissi-battle kierrokselle. Toiselle hissikierrokselle etenee näin ollen 10 parasta, minkä jälkeen jäljellä ovat viisi finalistia. Finaaliviisikko etenee Panorama Barin terassilavalla toteutettavaan tuomariroastiin. Roast-vaiheen jälkeen päätuomaristo valitsee fanfaarien saattelemana voittajan, joka saa 10 000 euron palkinnon sekä muita startupin elämää helpottavia palkintoja.

Mielestäni jokaisen bisnesenkelin kannattaa kokea tämä ainutlaatuinen tapahtuma! Luvassa on aina mahtava miljöö ja ilmapiiri sekä vähinään 45 startup-yhtiötä sekä paljon enkelikollegoita paikalla. 

Bisnesenkeliverkostojen tärkeys

FiBANin merkitys suomalaiselle enkelisijoittamiselle on valtavan suuri. Bisnesenkelisijoittaminen FiBANin verkostossa on osoittanut voimansa niin sijoittajien toimintamuotona kuin startup-yhtiöiden menestyksen mahdollistajana – myös alueellisesti.

Pääkaupunkiseudun ulkopuolella bisnesenkeleiden määrä ei ole valtaisa, mutta aktiivisella yhteistyöllä alueiden sisällä ja alueiden välillä saadaan aikaan tiiviitä sijoittajaryhmiä. Alueellisen sijoittamisen edellytys on toimiva yhteistyöverkosto, sillä yhdelläkään toimijalla ei ole resursseja eikä täydellistä ”palvelupakettia” toiminnan pyörittämiseen. Tässäkin mielessä Tahko Ski Lift Pitchin kaltaiset alueelliset tapahtumat ovat tärkeitä ja erinomaisia verkostoitumisalustoja meille kaikille Suomen bisnesenkeleille.

Tervetuloa Tahkolle huhtikuussa 12.-13.4.2023 – täällä pipo ei tänäkään keväänä kiristä!

Kategoriat:Kasvu ja kansainvälisyys, Startupit