Suhdannetilanne vaisu – odotukset paremmat kuin syksyllä

Kuopiosta kaavoituksen ykkönen

Pohjois-Savon yritysten suhdannetilannetta heikentää edelleen Venäjän hyökkäyssota ja maailmatalouden kehityssuunta. Suhdanneodotukset ovat vaisut, mutta suunta on parempi kuin syksyllä 2022.  

Elinkeinoelämän keskusliiton ja Kuopion alueen kauppakamarin suhdannebarometrin mukaan Pohjois-Savon tammikuun suhdannetilanne on notkahtanut alemmas kuin lokakuussa 2022. Pohjois-Savon saldoluku on -54, kun koko maassa suhdannetilanne on parempi (valtakunnallinen saldoluku -26). Toivoa tuo kuitenkin suhdanneodotukset. Vaikka odotusten saldoluku on miinuksella (saldoluku -49), on odotusten kulmakerroin syksystä kääntynyt nousuun. Koko maan suhdanneodotuksen saldoluku on myös negatiivinen (-31).

Pohjois-Savossa tuotannon kasvun suurin este on riittämätön kysyntä (saldoluku 43). Lisäksi edelleen pula ammattitaitoisesta työvoimasta on korkea. Pohjois-Savon saldoluku on 36, koko maan saldoluvun ollessa 25. Tilanne osaavan työvoiman saatavuudesta Pohjois-Savossa muihin alueisiin verrattuna on maan heikoin. Kasvua estää myös rahoitusvaikeudet.

Vaikka suhdanneodotukset ovat edelleen vaimeat, on hyvä huomata, että kesästä 2021 alkanut lasku on kääntynyt nousuun. Uutiset maailmantalouden hitusen paremmista kasvuodotuksista luovat optimismia myös alueemme yrityksiin”, Kuopion alueen kauppakamarin toimitusjohtaja Kaija Savolainen kertoo.

”Potentiaali ja tahtoa kasvuun veturiyrityksistämme löytyy. Kyse on kuitenkin kilpailukyvystä ja siitä, kuinka pärjäämme globaaleilla markkinoilla, jonne meiltä on matkaa. Toimintaympäristömme kilpailukykyä pitää parantaa. Suomessa ja Pohjois-Savossa tulee panostaa nyt erityisesti osaamiseen, tutkimukseen ja kehitykseen sekä logistiikkaan”, jatkaa Savolainen.

Katsaus perustuu Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n tammikuussa 2023 tekemään suhdannetiedusteluun. Tuloksissa on laskettu yhteen teollisuus, rakentaminen ja palvelut. Aluekatsauksen tuloksia ei ole koko maan Suhdannebarometrituloksista poiketen painotettu, eli kaikki yritykset saavat yhtä suuren painoarvon. Tiedustelu on osa EU:n harmonisoitua suhdannekyselyjärjestelmää. Tiedusteluun vastasi Pohjois-Savossa 47 yritystä, jotka työllistävät yhteensä 10161 henkeä.

Lisätiedot

Kaija Savolainen

Managing Director

+358 44 514 8784

Kategoriat:Talous​