Sawosta maailmalle avasi virtuaalisia ovia vientimarkkinoille

Itä-Suomen merkittävin kasvu- ja kansainvälistymistapahtuma Sawosta maailmalle toteutettiin tänä vuonna verkkotapahtumana.

Kuopion alueen kauppakamarin järjestämä tapahtuma ei ollut arkinen etäpalaveri, vaan suora TV-lähetys suurella tunteella ja taidolla, jossa osallistujat pääsivät keskustelemaan esiintyjien ja toistensa kanssa.

Kansainväliseen kasvuun tähtääville yrityksille ja osaajille suunnatussa tapahtumassa puhujina olivat Jungle Juice Barin perustaja ja palkittu kasvuyritysjohtaja Noora Fagerström, Keskuskauppakamarin kansainvälisten asioiden johtaja Timo Vuori ja futuristi & keksijä Perttu Pölönen. Tavattavissa oli lisäksi maailmanlaajuisen kauppakamariverkoston asiantuntijoita sekä alueemme vientimenestyjiä. 

Puhujista Fagerström kertoi yrityksen alkutaipaleen onnistumisista ja epäonnistumisista. Espanjasta aloitettu maailmanvalloitus ei sujunut kommelluksitta ja hän painottikin markkinoiden ymmärtämistä kansainvälistymisen menestystekijänä.

Timo Vuori kertoi pitkällä kokemuksellaan, kuinka maailmantalous kehittyy isossa kuvassa. Ennakkoluulottomuutta tarvitaan, mutta kokemusta ei saa unohtaa.

”Kauppakamari rakentaa keskikentältä maalintekopaikkoja, maalit pitää yritysten tehdä itse”, Vuori linjasi.

Lennokas puhuja Perttu Pölönen avasi kertomuksillaan, miten vientiteollisuudessa tulisi hakea uusia innovaatioita. Kasvua täytyy Pölösen mukaan etsiä muutosrohkeudesta ja uusista bisnesmalleista.

Kuinka moni pääsee vanhasta tekniikasta ja bisneksestä mukaan uusiin ja mullistaviin keksintöihin? Pölönen painotti, että kehitystä on aina vaikea ennustaa, mutta siellä piilee tulevaisuuden bisnes.

Selkeästi osallistujat haluavat puheiden seuraamisen lisäksi myös kohdata toisiaan, ja sitä varten yleisöä jaettiin keskusteluhuoneisiin ja järjestettiin teemoitettuja lisätapahtumia.