Student Track -ideakilpailu: Intoa ja intohimoa yrittäjyyteen

Kuva: Kuopion alueen kauppakamarin projektityöntekijä Oona Pappila

Aloitin työni Kuopion alueen kauppakamarilla viime vuoden helmikuussa ja pääsin heti hyppäämään syvään päätyyn vuoden isoimman tapahtuman tuottamisen merkeissä. Koulun ohelle ottamani osa-aikainen pesti osoittautui paljon odotettua suuremmaksi elämykseksi, sillä vajaa kuukausi työhön saavuttuani istuin autossa keula kohti Tahkovuorta ja takapenkki täynnä tavaraa.

Tahko Ski Lift Pitch on Kuopion alueen kauppakamarin vuodesta 2017 järjestämä business- ja verkostoitumistapahtuma. Vuosittain Tahkon hiihtokeskuksessa toteutettava tapahtuma tuo yhteen 300 startupia, sijoittajaa ja bisnespäättäjää. Vuodesta 2020 lähtien tapahtuman yhteydessä on järjestetty opiskelijoille suunnattu ideakilpailu Student Track.

Projektityöntekijän roolissa olen osana toteuttamassa OLVI-säätiön tuella Pohjois-Savon kasvuyhteisö 2022–2024 – Kansainvälistyvät osaajat ja kasvuyritykset Pohjois-Savon tulevaisuuden kilpailutekijöinä –hanketta ja osaajatapahtumia kauppakamarille, joista suurin on juurikin Student Track.

Mikä oikein on Student Track?

Student Track on ideakilpailu opiskelijoille, joilla on intoa ja intohimoa yrittäjyyteen tai uusien ideoiden innovointiin. Kisaan voivat hakea niin tiimit kuin yksilöt, kunhan pitchattava idea on alku-/ideavaiheessa. Student Track -ideakilpaiku ei ole liiketoimintakilpailu, kuten Tahko Ski Lift Pitchin pitchauskisa, vaan kyseessä on nimensä mukaisesti ideakilpailu. Tämä tarkoittaa sitä, että opiskelijoilla ei tarvitse olla varsinaista startup-yritystä tai liiketoimintaa voittaakseen kilpailun. Student Trackiin riittää, että on hyvä idea ja mukaansa tempaava esitys.

Viime vuonna Student Trackissa kilpaili viisi opiskelijaa/ryhmää Itä-Suomen yliopistosta ja Savonia-ammattikorkeakoulusta. Ideat/keksinnöt/yritykset olivat eri aloilta, kuten opiskelijatkin. Oli hienoa nähdä, että opiskelijoilla oli liikeideoita oman pääaineensa ulkopuolelta.

Student Track 2022 -kilpailun voitti Kimmo Rautiainen, joka opiskelee kauppatieteitä Itä-Suomen yliopistossa. Hänen liikeideansa Butterfly Brick on jääkiekkomaalivahtien luistimiin asennettava tukipala, jonka käyttö ennaltaehkäisee lonkan, polven ja nilkan vammoja. Rautiaisen idea syntyi oman pelaajauran loppuvaiheessa käytännön ongelmasta, johon hän etsi ratkaisua. Hän keksi, että lonkkakipua voi helpottaa asentamalla teippipallon luistimen sisäsyrjään.

Kuka voi hakea mukaan?

Student Track on avoin kaikkien korkeakoulujen opiskelijoille. Jos esimerkiksi opiskelet Lapissa ja sinulla on loistava idea, joka kukoistaisi Pohjois-Savossa, voit tulla pitchaamaan sitä todennäköisille tuleville asiakkaille Tahko SLP:hen ja Student Trackiin.

Jotta Student Trackista saisit kaiken irti, tarjoamme kokemattomille pitchaajille esisparrausharjoituksia ja vertaistukea Ski Academy hiihtokouluissamme. Meidän lisäksemme yhteistyökumppanimme Business Center Pohjois-Savo tarjoaa laajan valikoiman sparraustapahtumia ympäri vuoden. Tänä vuonna vaatimuksena Tahkolla pitchaamiselle on, että Student Track -kilpailijat tulevat kokeilemaan pitchaamista yhdessä tai useammassa pre-sparringissa maksimoidakseen voittomahdollisuutensa.

Miksi hakea mukaan?

Student Trackin voittaja saa 500 euron lahjakortin, joka auttaa häntä ideansa toteuttamisessa tai opinnoissaan. 2. ja 3. sijalle sijoittuneille tarjoamme 150 euron lahjakorit ja kolmelle parhaalle jaamme pokaalit.

Student Track on ainutlaatuinen kokemus, jossa opiskelijat voivat verkostoitua toistensa lisäksi myös paikallisten yritysten ja päätöksentekijöiden kanssa. Se on loistava paikka tavata ihmisiä alueemme suurista kansainvälisistä yrityksistä ja keskustella heidän edustajiensa kanssa ajankohtaisista aiheista, kuten työmahdollisuuksista, alueellisista työmarkkinoista, yhteistyöstä koulujen kanssa ja liikeideoista. Voit myös tulla seuraamaan Kumppanitrackia: Reverse Pitching -ohjelmaosuutta, jossa yritykset kertovat kohtaamistaan ongelmista ja etsivät niihin apua ulkopuolisilta tahoilta.

Tahkon hiihtokeskus on kaunis paikka pääsiäisen aikaan niin sateella kuin auringonpaisteellakin. Tahko Ski Lift Pitch-kilpailu tarjoaa paljon aktiviteetteja ja mielenkiintoista ohjelmaa koko päiväksi!

Toivottavasti nähdään Tahkolla huhtikuussa!

Oona Pappila

PROJECT worker

+358 44 744 7177

Kategoriat:Kasvu ja kansainvälisyys, Startupit