Milleniaalit työelämässä

kauppakamari_Mira Koponen

Siinä missä osa työkavereistani tallensi gradujaan korpuille, tallensin minä samaiselle muinaisjäänteelle Paint-töherryksiäni päiväkotipäivän jälkeen vanhempien makuuhuoneen nurkassa.

Minua ja edustamaani sukupolvea kutsutaan milleniaaleiksi. Työelämässä me motivoidumme ennen kaikkea työn merkityksellisyydestä, ja siitä, että organisaation arvot kohtaavat omiemme kanssa.  Eläkevirka kuulostaa jo ajatuksenakin täysin vieraalta – haluan olla mieluisessa ja motivoivassa työssä tässä ja nyt, enkä miettiä haluanko samaa vielä viiden, saati kymmenen tai kahdenkymmenen vuoden päästä.

Ehkäpä juuri tästä syystä milleniaaleja kuvataan usein epälojaaleiksi työpaikan vaihtajiksi, jotka eivät ole valmiita sitoutumaan mihinkään. Ja se on osittain totta – ja täysin ok. Siinä vaiheessa, kun työ ei enää motivoi tai saa minua tekemään parastani, on ehkä aikakin vaihtaa työpaikkaa. Siitä hyötyvät molemmat osapuolet. Mikäli työ taas tarjoaa kehittymisen mahdollisuuksia, vastuuta ja innostavia työmahdollisuuksia, olen valmis sitoutumaan työhön vahvastikin.

Johtamisestakin meillä on omat käsityksemme. Emme halua tulla johdetuksi sanan perinteisessä merkityksessä: vanhat ja tunkkaiset ylhäältä alaspäin hierarkiat ovat auttamatta so last season. Esimiehen kuuluu olla ennemminkin valmentaja, joka sparraa ja johtaa omalla esimerkillään.

Vaadimme ennen kaikkea tasa-arvoa ja arvostusta. Haluamme työskennellä nykyaikaisessa asiantuntijaorganisaatiossa, jossa omaa työtä on mahdollista järjestellä haluamallaan tavalla ilman, että joku hönkii niskaan. Vastavuoroisesti olemme valmiita joustamaan ja venymään työnantajan suuntaan tarpeen vaatiessa paljonkin. Haluamme vastuuta ja luottamusta. Jos tämä kuulostaa sinusta turhalta haihattelulta, on aika korjata asenteet, sillä tasa-arvoisesta ja joustavasta työyhteisöstä hyötyvät kaikki.

On arvioitu, että milleniaalit muodostavat tällä hetkellä noin puolet kaikesta globaalista työvoimasta ja luku tulee vain kasvamaan, joten ehkäpä viimeistään nyt on hyvä aika kiinnostua siitä, mitä milleniaalien mielessä pyörii.

Hyvä sauma tähän on Kuopion alueen kauppakamarin ja Suomen Mentoreiden yhteistyössä järjestämä mentorointiohjelma, joka yhdistää nuoret osaajat ja Pohjois-Savon yritykset. Mentoriksi ryhtymällä saat yhteyden nuoriin osaajiin ja pääset kertomaan alueemme tarjoamista monipuolisista työmahdollisuuksista.  Samalla saat arvokasta tietoa siitä, mitä nuoret osaajat toivovat työelämältä ja mitä heillä on annettavaa yrityksellesi. Mentorointi on usein merkityksellinen kokemus sen molemmille osapuolille: molemmat oppivat prosessissa toisiltaan.

Mentoreiden ja aktoreiden haku ohjelmaan on parhaillaan käynnissä, lisätietoja mentorointiohjelmasta saat osoitteesta suomenmentorit.fi/mentoriohjelma/ylasavo

Kirjoittaja on kauppakamarin palveluasiantuntija, ja milleniaali, joka syttyy uuden kehittämisestä ja hyvistä keskusteluista kahvikupin äärellä

Kategoriat:Osaaminen