Pohjoissavolaisten yritysten suhdannetilanne kolmannella kvartaalilla on hyvä, useaan muuhun alueeseen verrattuna jopa parempi. Suhdanneodotukset ovat kuitenkin hieman laskussa. Kasvavana kasvun esteenä paheneva osaajapula ja puute materiaaleista.
Elinkeinoelämän keskusliiton ja Kuopion alueen kauppakamarin tuoreimmasta suhdannebarometristä ilmenee, että pohjoissavolaisten yritysten suhdannetilanne koheni edelleen kolmannella kvartaalilla talouden avautumisen myötä (lokakuun saldoluku 15, heinäkuun 11). Vertailtaessa suhdanteiden kehittymistä viime vuoteen, pahiten suhdanneluku oli pakkasella huhtikuussa 2020 (saldoluku -49) ja lokakuussa 2020 (saldoluku -28).
Kasvun esteenä paheneva osaajapula ja pula materiaaleista
Loppuvuodelle suhdannenäkymät heikkenevät (saldoluku 4). Vuosi sitten odotukset ovat olivat erittäin negatiiviset (-52). Suhdannenäkymiä laskee se, että pandemiasta palautumisen kasvun pyrähdys on laantumassa. Erityisesti kasvun esteenä on yhä paheneva osaajapula ja materiaalipula.
”Kasvun vauhti ja draivi Pohjois-Savossa on hyvä, vaikka hienoisia pilviä suhdannenäkymien eteen on tulossa”, Kuopion alueen kauppakamarin toimitusjohtaja Kaija Savolainen kertoo.
Aika investoida tuottavuuteen ja infraan
”Tarvitsemme vahvaa työtä kasvun esteiden poistamiseen. Osaajatarve on koko vuoden ajan pahentunut ja on meillä Pohjois-Savossa maan pahin. Savonian ja UEF:n uudet koulutusvastuuhaut (ICT-, tuotantotalous ja DI) ovat elinkeinoelämälle äärimmäisen tärkeitä. Lisäksi maailmalaajuinen komponenttipula ja materiaalikustannusten nousu heikentävät edelleen yritystemme kilpailukykyä, jolloin erityisesti tuotannon tehokkuus, korkea osaaminen ja toimiva logistiikka nousevat suureen arvoon. Nyt on siis oikea aika investoida tuottavuuteen ja infraan. ”painottaa Savolainen.
Katsaus perustuu Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n lokakuussa 2021 tekemään suhdannetiedusteluun. Tuloksissa on laskettu yhteen teollisuus, rakentaminen ja palvelut. Aluekatsauksen tuloksia ei ole koko maan Suhdannebarometrituloksista poiketen painotettu, eli kaikki yritykset saavat yhtä suuren painoarvon. Tiedustelu on osa EU:n harmonisoitua suhdannekyselyjärjestelmää. Tiedusteluun vastasi Pohjois-Savossa 52 yritystä, jotka työllistävät yhteensä 7693 henkeä.