Pohjois-Savon vaisu suhdannetilanne on kohentunut keväästä

Pohjois-Savossa yritykset arvioivat suhdannetilanteen vaisuksi, mutta tilanne on kohentunut keväästä. Elinkeinoelämän keskusliiton ja Kuopion alueen kauppakamarin suhdannebarometrin kuvaajien kulmakerroin kertoo hienoisesta kasvusta, vaikka suhdanteet ovat edelleen negatiiviset.

Maailman taloustilanne ja geopoliittinen tilanne haastavat Suomea ja Pohjois-Savon elinkeinoelämää. Vaikka maailmantalouden kasvuennusteet ovat ennallaan ja korot ovat lähteneet laskuun, ovat yritykset Pohjois-Savossa huolissaan kustannusten kasvusta. Heinäkuussa suhdannetilanne koheni (-48) alkuvuoden luvuista (huhtikuu -71 ja tammikuu -72). Pohjois-Savossa suhdannetilanne on kuitenkin koko maan suhdannetilannetta (-35) matalampi.

Tarkasteltaessa koko Suomen (-1) ja Pohjois-Savon (-3) lähitulevaisuuden suhdannenäkymiä, ne ovat hyvin lähellä toisiaan. Pohjois-Savossa on näkyvissä pientä piristymistä ja usko kysynnän kasvuun on nousussa. Ensi vuonna kysynnän ja kasvun odotetaan olevan jo selkeästi parempi.

”Pohjois-Savon yritykset kirivät kohti kansallista keskiarvoa. Alkukesästä julkaistut pohjoissavolaisten yritysten 13,1 miljardin euron investointisuunnitelmat vain vahvistavat tätä. Investoinnit parantavat varmasti kilpailukykyämme. Tarvitsemme kasvuun edelleen lisää ammattitaitoista työvoimaa sekä kilpailukykyistä rahoitusta”, painottaa Kuopion alueen kauppakamarin toimitusjohtaja Kaija Savolainen.

Tuotannon kasvun suurin este sekä kansallisesti (62) ja Pohjois-Savossa (64) on riittämätön kysyntä. Pula ammattitaitoista työvoimasta on tasaantunut kansallisesti (14), mutta tarve on Pohjois-Savossa pysynyt korkealla (19). Pohjois-Savossa kasvua hidastaa muuta maata enemmän rahoitusvaikeudet.

Elinkeinoelämän keskusliiton ja Kuopion alueen kauppakamarin suhdannebarometri 29.7.2024

Katsaus perustuu Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n heinäkuussa 2024 tekemään suhdannetiedusteluun. Tuloksissa on laskettu yhteen teollisuus, rakentaminen ja palvelut. Aluekatsauksen tuloksia ei ole koko maan suhdannebarometrituloksista poiketen painotettu, eli kaikki yritykset saavat yhtä suuren painoarvon. Tiedustelu on osa EU:n harmonisoitua suhdannekyselyjärjestelmää. Tiedusteluun vastasi Pohjois-Savossa 42 yritystä, jotka työllistävät yhteensä 7 132 henkeä.

Kuopion alueen kauppakamari Kuopion alueenkauppakamari on elinkeinoelämän tahtotilan määrittäjä ja muutosvoima, jotta menestymme paikallisesti sekä kansainvälisesti. Kauppakamarin 900 jäsentä Kuopion, Varkauden ja Ylä-Savon alueilta edustavat kattavasti Pohjois-Savon elinkeinoelämää.

Lisätiedot:

Kaija Savolainen

managing director

+358 40 514 8784

Kategoriat:Talous​