Voimavarana kansainvälinen työyhteisö

Kuva: Charles River Laboratories

Kirjoitus Kauppakamarilehdessä 4/2023.

Suomalaisessa pikkukaupungissa kansainvälinen työyhteisö voi hyvin, koska suomalaiset ovat jämptiä kansaa ja vuoropuhelun merkitys muistetaan.

Joensuussa biologiksi opiskellut Antti Nurmi sai vuosituhannen alkupuolella tutkijanpestin kuopiolaisesta bioteknologiayritys Cerebricon Oy:stä. Vuonna 2009 Cerebricon myytiin yhdysvaltalaiselle Charles River Laboratories International Inc:lle ja kaupan myötä kuopiolaisyrityksestä tuli tärkeä lenkki suureen kansainväliseen ketjuun.

Pienistä lähtökohdista aloittanut yritys kasvatti merkitystään ja samaa matkaa Nurmi kasvoi paikallisen Kuopion yksikön toimitusjohtajaksi.

Lääke- ja bioteknologiateollisuudelle tutkimuspalveluita tarjoavalla Charles Riverillä on seitsemänkymmentä toimipaikkaa viidessätoista maassa. Esimerkiksi Wilmingtoniin tai Lyoniin verraten Kuopio voi tuntua äkkiseltään kovin syrjäiseltä, mutta Charles Riverin osaajajoukossa työskentelee kalakukkokaupungissakin kolmentoista eri kansallisuuden edustajia.

Miinukset plussina

Miljoonakaupungin vaihtuminen savolaiseen pikkukaupunkiin voi luonnollisesti tuntua suureltakin muutokselta, mutta monelle pienuus ja elämänrytmin tasaisuus voivat näyttäytyä plussinakin.

Puhdasta luontoa ja vakaata yhteiskuntaa arvostetaan. Suomalaista byrokratiaa moni pitää kevyenä, jos vertailukohtia haetaan maailmalta. Työnantajana pyrimme käymään osaajien kanssa säännöllistä vuoropuhelua heidän odotusarvoistaan ja kuuntelemaan, mikä tuntuu vaikealta ja mikä ei.

Joskus tulijan kulttuurishokki voi kasvaa hyvinkin mittavaksi.

”Joku on aluksi todennut, että ei tämä ympäristö hänelle sovellu. Mutta vuoden päästä onkin sitten jo perustettu perhettä ja muuta. Voihan asian ajatella niinkin päin, että kyllä Tokio tai Delhi tuntuvat ensi alkuun oudoilta paikoilta, jos niihin muuttaa Kuopiosta.”

Osaaminen ja kokemus käsikkäin

Uuteen elinpiiriin sopeutumisessa on Nurmen mukaan tärkeää paitsi työyhteisön, myös yksittäisten kollegoiden tuki.

”Suomalaisia pidetään juroina, mutta kyllä me mielestäni osaamme ottaa hyvin uusia ihmisiä vastaan. Suomalainen on lopulta aika jämpti. Jos täällä kutsutaan työkaveri kylään, se myös tarkoittaa kylään kutsumista eikä muodollista kohteliaisuutta.”

Ja kun vuoropuhelua syntyy, on uuteen asuinseutuun perehtyminen luonnollisesti helpompaa. Sama pätee myös työntekemiseen, yhteisten päämäärien saavuttamiseen, onnistumiseen ja osaamiseen.

”Osaaminen kulkee käsikkäin kokemusten kanssa. Mitä enemmän niitä on, sitä parempi. Kun on kykyä vastata olosuhteiden vaatimuksiin ja mukautua niihin, ovat osaamisen edellytyksetkin isot. Maailma muuttuu koko ajan ja muutoksiin sopeutuminen on elinehto.”

Siinäkin mielessä kansainvälinen työyhteisö on Nurmen mukaan yksinomaan suuri vahvuus.

”Meidän kohdallamme se on ollut onnistumisen tae. Maailmaa nähneet ihmiset osaavat poimia informaatiotulvasta olennaisen. Se on nykyisin ensiarvoisen tärkeää niin elämässä kuin työelämässäkin.”

Artikkeli on osa Kuopion alueen kauppakamarin EAKR-rahoitteista Pohjois-Savon kasvu- ja innovaatioyhteistyö -hanketta (”Ski Lift Pitch -kasvuyhteisö”; hankekoodi A78661). Rahoittajana Pohjois-Savon liitto.

Kategoriat:Kauppakamarilehti