Tällainen on savolainen menestysyritys Rammy: työaikaa ei seurata, toimitusjohtaja tekee itse markkinointivideot

Ensimmäistä kertaa jaettavan Export2X-kansainvälistymispalkinnon saaja on mönkijälisälaitteita valmistava Rammy Oy Siilinjärveltä.

Teksti: Janne Laitinen

Youtube-videolla mönkijän keulaan asennettu niittyleikkuri niittää heinikkoa pellon pientareella. Puhetta ei ole, mutta asia käy selväksi ilmankin: tuote toimii.

Videota on katseltu 3,7 miljoonaa kertaa. Kommenteissa kysellään: onko tuotetta saatavilla Intiassa, Brasiliassa, Yhdysvalloissa?

Samankaltaisia videoita on Rammy Oy:n Youtube-kanavalla kymmenittäin. Suurimman osan niistä on kuvannut ja editoinut Tomi Piironen,yrityksen perustaja ja toimitusjohtaja. Niittyleikkurivideosta osan kuvasi tosin Piirosen poika, sillä mönkijän puikoissa oleva mies on yrittäjä itse.

”Olen harrastanut videokuvausta nuoresta asti. Olen myös huomannut, että markkinoinnissa videoiden ei tarvitse olla aina viimeisen päälle. Tärkeämpää on rehellisyys ja maanläheisyys”, Piironen sanoo.

Kotikutoiset Youtube-videot kertovat paljon siitä, millainen yritys siilinjärveläinen Rammy on. Yritys syntyi tee se itse -hengessä, ja sama omaehtoisuus näkyy sen toimintatavoissa edelleen – vaikka tunnusluvut kertovatkin, että kyseessä on kovaa tulosta tekevä kasvuyritys.

Pitkä tie yrittäjäksi

Kuopion alueen kauppakamarin kasvuvaliokunta myönsi mönkijälisälaitteita valmistavalle Rammy Oy:lle vuoden 2022 Export2X-kansainvälistymistunnustuksen. Palkinto julkistettiin kauppakamarin järjestämässä Sawosta maailmalle -tapahtumassa tiistaina 29. marraskuuta.

Export2X-tunnustuksella halutaan nostaa esiin pohjoissavolaisia startupeja ja muita kasvuhaluisia yrityksiä, jotka ovat ansioituneet kasvussa ja kansainvälistymisessä. Tunnustus jaettiin ensimmäistä kertaa.

Rammy Oy:n Tomi Piironenei vastaa mielikuvaa menestyvästä nuoresta startup-yrittäjästä: hän asuu maaseudulla ja perusti ensimmäisen yrityksensä Rammyn 38-vuotiaana vuonna 2013.

”Jos olisin lähtenyt yrittäjäksi nuorempana ja ilman jämäkkää kokemusta ja osaamista, olisin varmasti tehnyt paljon enemmän virheitä. Enkä tiedä, olisiko talous kestänyt”, Piironen pohtii.

Piironen on taustaltaan koneinsinööri, ja hänellä on työkokemusta paalutuslaitteita valmistavan Junttanin tuotekehitystehtävistä. 

Piironen oli jo pidempään pyöritellyt mielessään hyvää yritysideaa. Lopulta sellainen putosi kirjaimellisesti taivaalta hänen niskaansa.

Piirosen pihapiirissä maaseudulla riitti talvisin lumitöitä riesaksi asti. Piirosella oli mönkijä, mutta markkinoilta ei löytynyt toimivaa lumilinkoa, jonka saisi kiinnitettyä mönkijään.

”Päätin, että suunnittelen itse maailman pienimmän, mönkijään kiinnitettävän lumilingon. Siitä se lähti”, Piironen kertoo.

Usko ja terveys olivat koetuksella

Tuotekehitys jatkui parin vuoden ajan oman työn ohessa. Piironen työskenteli konetekniikan opettajana Savonia-ammattikorkeakoulussa ennen siirtymistään päätoimiseksi yrittäjäksi. Vapaa-ajallaan hän suunnitteli, tilasi osia ja rakensi.

Piironen sanoo, että uuden oppiminen kiinnostaa häntä aina. Kuvaavaa on, että Piiroselle on kertynyt elämänsä aikana kuusi tutkintoa.

”Jokainen tutkinto lisää kokonaisymmärrystä. Olen myös oppinut oppimaan.”

Piiroselle oli alusta asti selvää, että Rammyn tähtäin on kansainvälisillä markkinoilla.

”Suomen markkinat ovat rajalliset. Firman nimenkin päätin siksi, että se ei tarkoita mitään millään kielellä.”

Alku ei ollut helppo. Ensimmäiset kolme vuotta Piironen pyöritti yritystään yksin. Hän sai alussa tukea patentoinnin taustatyöhön, mutta suoraa rahallista tukea yritys ei saanut.

Ensimmäinen tuote oli lumilinko. Piironen kertoo tehneensä satoja muutoksia ennen kuin hän oli tuotteeseen tyytyväinen. Tuotekehitys jatkuu yhä.

”Alkuvaiheessa meinasivat loppua rahat ja potku. Sitten mietin uudelleen liiketoimintasuunnitelmani ja keskityin myös omaan hyvinvointiini. Vähensin työntekoa ja aloin keskittyä olennaiseen”, Piironen kertoo.

Tänä päivänä Rammyn tuotevalikoima on laajentunut kolmeen leikkuriin ja kuuteen lumilinkoon. Yritys hankkii osat alihankkijoilta ja vastaa itse tuotteiden kokoonpanosta, varastoinnista ja myynnistä. Tuotantotilat ovat Toivalassa.

Tunnusluvut ovat mairittelevia: vuonna 2021 Rammy Oy:n liikevaihto oli noin kolme miljoonaa euroa ja liikevoitto noin 800 000 euroa. Omavaraisuusaste on korkea.

Yritys vie valmistamiaan tuotteita yli 20 maahan, ja sen liikevaihto perustuu 84-prosenttisesti vientiin. Jälleenmyyjiä on parissakymmenessä maassa ympäri maailman, Yhdysvalloista Sveitsiin.

Tie maailmalle aukesi somessa

Miten pieni ja tuntematon yritys Siilinjärveltä on onnistunut löytämään asiakkaansa eri puolilta maapalloa?

”Pääpointti markkinoinnissa on ollut digitaalisuus. Toki olemme myös käyneet ulkomailla kauppiaskokouksissa ja tavanneet jälleenmyyjiä. Väitän kuitenkin, että suurin osa asiakkaista on löytänyt meidät hakemalla tietoa sosiaalisessa mediassa”, Piironen sanoo.

Piironen ei ole hirveän innostunut perinteisestä vienninedistämisestä, johon kuuluvat ulkomailla suhaavat bisnesdelegaatiot ja messukierrokset. 

”Se perustuu pitkälti vanhanaikaiseen mies, auto ja peräkärry -tekniikkaan. Itse ajattelen, että digitaalisuus on tehokkaampi tapa tehdä markkinointia.”

Rammy Oy:n markkinointi nojaa sosiaaliseen mediaan. Käytössä on monta suosittua alustaa: Youtube, Facebook, Instagram ja TikTok.

”Niissä markkinointi on tehokasta ja käytännössä ilmaista. Eri sosiaalisen median kanavat rihmastoituvat, ja asiakkaat tekevät markkinointia meidän puolestamme.”

Piironen korostaa, että onnistunut markkinointi sosiaalisessa mediassa on kuitenkin vain yksi menestystekijä. Siitä ei ole apua, jos perusasiat eivät ole kunnossa: logistiikan on toimittava ja asiakaspalvelun oltava laadukasta. Ja tietysti tarvitaan hyvä tuote.

”Toimitusprosessin on herätettävä asiakkaan luottamus, ja asiakaspalvelun on oltava tehokasta ja avointa. Kerrotaan esimerkiksi rehellisesti, onko tavaraa varastossa vai joutuuko tuotetta odottamaan pidempään.”

Työntekijöillä vastuu ja vapaus

Nykyään Rammy Oy työllistää Piirosen lisäksi viisi henkilöä. Piironen omistaa yrityksen yhdessä vaimonsa Sallan kanssa, joka vastaa yrityksen taloudesta ja hallinnosta.

Piironen kertoo johtavansa perheyritystä ”exceliä ja empatiaa” -metodilla.

”Meidän firmassa päätökset perustuvat tietoon ja tuloksellisuuteen ja ihmisiä kohdellaan pehmeästi ja inhimillisesti. Ihmisten johtaminen tuntuu nykyään ihan luontevalta, mutta kyllä siinäkin on ollut oppimisen paikka.”

Rammyssa vallitsee luottamus johdon ja työntekijöiden kesken. Siitä kertoo, että työaikaa seurataan vain kuukausitasolla ja etätyö on sallittua aina, kun työt sen mahdollistavat.

”Meidän yrityskulttuuriimme kuuluvat vastuu ja vapaus. Pyrimme irtautumaan perinteisistä normeista ja keskitymme vain siihen, että työt tehdään mahdollisimman hyvin. Tulos ratkaisee.

Yritys: Rammy Oy

Kotipaikka: Siilinjärvi

Mitä tekee: mönkijälisälaitteita

Perustettu: 2013

Työntekijämäärä: 6

Liikevaihto (2021): 3 milj. euroa