Eco Weedkillerin ympäristöystävällinen innovaatio johdatti yrityksen kansainväliseen kasvuun

Kuva: Eco Weed Killer

Teksti: Antti Heikkinen

Rikkaruohot ovat maaperässämme turhankin tuttu näky, mutta iisalmelaisen Eco Weedkillerin kehittämällä innovaatiolla saraheinät ja voikukat saavat lähdöt myrkyttä.

”Meillä on laitteita ammattikäyttöön ja tavallisille kuluttajille. Laitteet kuumentavat tavallisen veden sata-asteiseksi ja sitä sitten suihkutetaan maaperään niin, että rikkakasvin solurakenne tuhoutuu. Se on niin ympäristöystävällinen menetelmä, että sitä ympäristöystävällisemmin ei voi rikkakasveja hävittää”, sanoo Eco Weedkillerin osaomistaja Kimmo Kärki.

Kärjen lisäksi Eco Weedkillerin omistajaportaaseen kuuluu Marko Laakkonen, jonka kanssa hän on perustanut työkoneiden maahantuontia ja jälleenmyyntiä harjoittavan Konevel Oy:n. Vuonna 2016 kaksikko alkoi etsiä maailmalta rikkakasvien torjuntalaitetta.

”Käytiin parin valmistajan kanssa keskusteluja, mutta ei niistä tullut mitään. Ajattelin, että eiköhän pystytä itse tekemään parempi.”

Kärki puheli ajatuksistaan Lepaan puutarhaoppilaitoksen rehtorin kanssa ja pian insinööriopiskelija Janne Hakkarainen Savonia-ammattikorkeakoulusta teki opinnäytetyönään kuumaa vettä käyttävän rikkakasvien torjuntalaitteen prototyypin, ensimmäisen Eco Weedkillerin. Tutkimustietoa laitteen suunnittelun ja toteuttamisen tueksi kokosi omassa opinnäytetyössään hortonomiopiskelija Emilia Myllykylä Hämeen ammattikorkeakoulusta.

”Emilian johdolla tehtiin tutkimustyötä, haettiin maailmalta tutkimustietoa ja kun tietoa oli tarpeeksi, alettiin tehdä laitetta. Ihan hyvin onnistuttiin, Jannen laite valittiin sinä vuonna Savonia-ammattikorkeakoulun parhaaksi opinnäytetyöksi.”

Prototyypin jälkeen kehittely jatkui, Laakkonen ja Kärki palkkasivat Hakkaraisen pääsuunnittelijakseen.

”Aloimme saada laitteille markkinoita ulkomailla ja 2021 erkautettiin Eco Weedkiller omaksi firmakseen, jonka toiminta on puhtaasti valmistusta ja vientiä.

Vaikka rikkakasvit ovat tuttu riesa suomalaisillekin, löytyvät Eco Weedkillerin markkinat ainakin toistaiseksi ennen muuta ulkomailta.”

”Suomi on yksi harvoista Euroopan maita, jossa vielä käytetään glyfosaattia eli yleisintä rikkakasvimyrkkyä.

Kärki kuitenkin uskoo Suomenkin vielä heräävän. Sitä odotellessa hän ja Laakkonen keskittyvät kehittämään Euroopan markkinoita sekä tähyämään etemmäs.”

”Esimerkiksi Australiassa ja Uudessa-Seelannissa on ollut yritelmiä vireillä, kyllähän se Amerikan manterekin kiinnostaa. Brändiä on kehitetty ja maailman messuja kierretty. Ei nämä hommat reissaamatta etene. Viime marraskuussa olin Englannissa näyttelyssä, sieltä löytyi maahantuoja ja alkuvuodesta sinne lähti ensimmäiset laitteet.”

Eco Weedkillerin taloustilanne on vakaa, mutta Konevelin tulosta maailmantilanne on jonkin verran kyykkäyttänyt.

”No suoraan sanottuna nyt on huonoin vuosi ikinä. Konekauppa ei käy. Siihen pitää vaan sopeutua. Meillä on sopeuduttu niin, että palkattiin myyntiin yksi työntekijä lisää. Ja kyllähän se tilanne jossain kohti nousuun kääntyy, mutta mistä sen tietää, meneekö siihen vuosi, kaksi vai muutama kuukausi.”

Yöuniaan Kärki ei ole kuitenkaan markkinanotkahtelun vuoksi menettänyt.

”Ei semmoisesta ihmisestä ole yrittäjäksi, joka valvoo yönsä ja murehtii. Yrittäjän on oltava yhtä aikaa hullu ja toisaalta hyvin realistinen. Sekin on myönnettävä, että virheitä tulee tehtyä. Sen jälkeen on viileästi mietittävä, että mitenkäs tästä nyt sitten järkevästi jatketaan.”

Artikkeli on osa Kuopion alueen kauppakamarin EAKR-rahoitteista Pohjois-Savon kasvu- ja innovaatioyhteistyö -hanketta (”Ski Lift Pitch -kasvuyhteisö”; hankekoodi A78661). Rahoittajana Pohjois-Savon liitto.