PrecisionPhage pyrkii yrityksenä luomaan tulevaisuutta

Tahko Ski Lift Pitch 2024. Juontaja Tomi Kaukinen (vas.) ja tuomariston jäsenet Vilma Torstila, Elina Koivumäki, Kim Väisänen, Noora Tuikka ja Jari Osmala. Edustalla pitchauskilpailun voittanut PrecisionPhagen Matti Jalasvuori.

Kirjoitus Kauppakamarilehdessä 2/2024.

Jyväskyläläinen bioteknologia-alan startup-yritys PrecisionPhage on innovoinut vastauksen kasvavaan antibioottiresistenssiin. Startup, jonka liikeidea perustuu faagien hyödyntämiseen bakteeri-infektioiden hoidossa, kurottaa kohti uudenlaista lähestymistapaa terveydenhuollossa.

Faagit ovat luonnossa esiintyviä viruksia, jotka hyökkäävät bakteerisoluja vastaan. Ne ovat turvallisia ihmisille, mutta tuhoisia bakteereille. PrecisionPhage tunnistaa faagien potentiaalin ja pyrkii hyödyntämään niitä vaihtoehtoisina hoitomuotoina tilanteissa, joissa perinteiset antibiootit eivät enää toimi. Yritys hallitsee merkittävimpiä faagikokoelmia ja tarjoaa työkaluja faagitutkimuksen yksinkertaistamiseen.

PrecisionPhagen toimitusjohtaja Matti Jalasvuori on luotsannut faageihin keskittyvää tutkimusryhmää Jyväskylässä ja työskennellyt yliopistoissa Cambridgesta Australiaan saakka. Muut perustajajäsenet ovat tällä hetkellä töissä yliopistoissa Oxfordissa Englannissa, Saint Andrewsissa Skotlannissa sekä Helsingissä. Jalasvuoren mukaan akateemislähtöinen osaaminen on taustateknologian luonteen vuoksi lähes välttämätöntä, mutta tiimiin kuuluu myös liiketoiminta- ja IT-osaajia.

Faageissa piilee lukuisia mahdollisuuksia

PrecisionPhagen tavoitteena on saattaa faagit osaksi sairaalahoidon perusrutiineja. Matka sisältää Jalasvuoren mukaan lukuisia alaprosesseja, joihin yritys on parhaillaan juurruttamassa osaamistaan ja palveluitaan. Yritys on lisensoinut faageja eurooppalaisille yrityksille, jotka kehittävät henkilökohtaisia faagihoitoja, mutta niiden päätymisessä Suomeen voi Jalasvuoren mukaan kestää tovi.

Myyntiluvan saaminen Suomessa on haasteellista ja kallista johtuen tiukoista laaduntarkkailuvaatimuksista, jotka ovat osittain erilaisia kuin muilla lääkevalmisteilla. Yrityksellä on suunnitelma laaduntarkkailujärjestelmän kehittämiseksi, mutta sen toteuttaminen vaatii merkittävää rahoitusta. Yleisesti faagien käyttöön liittyvä sääntely on parhaillaan muun muassa EMA:n (European Medicines Agency) tarkastelussa.
Jalasvuoren mukaan tulevaisuudessa faageja on mahdollista käyttää myös muissa tarkoituksissa, kuten eläinten hoitamisessa, ruokaturvallisuudessa ja maataloudessa.

”Phagenomics-järjestelmämme tähtää olemaan alan standardi kaikissa faageihin liittyvissä analyyseissä, tuotantoprosessin varmennusvaiheissa ja turvallisuusvarmenteissa. Harkitsemme myös omien klinikoiden perustamista. Niihin voisi tulla hakemaan hoitoa erityisen vaikeissa tapauksissa. Suunnitelmia tulevaisuudelle on. Ennustaminen on tietysti hankalaa, erityisesti tulevaisuuden. Pyrimme yrityksenä kuitenkin luomaan tulevaisuutta, emme vain elämään sitä”, toteaa Jalasvuori.

Kasvumatkaan vauhtia Tahkovuoren huipulta

Jalasvuori edusti tiimiä Tahkovuorella järjestetyssä Tahko Ski Lift Pitch -pitchauskilpailussa. Korkeatasoisessa mittelössä PrecisionPhage voitti kilpailun vakuuttaen tuomariston erityisesti vakuuttavalla pitchauksella, yhteiskunnallisesti vaikuttavalla liikeidealla ja lähes rajattomalla skaalautumispotentiaalilla.

”Kun kuulin kilpailun tarkemmasta rakenteesta, ajattelin, että hoidetaan ainakin ensimmäinen osuus kunnialla. Katsotaan tilannetta sen jälkeen uudestaan. Voittopokaalia pidellessä tietysti vilahti alitajunnassa, että kenties tämä tosiaan auttaa meitä löytämään sijoittajia tai sopivia ihmisiä muuttamaan maailmaa kanssamme”, Jalasvuori kertaa tunnelmiaan.

Kilpailun voitosta tiimi lunasti 10 000 euron palkintorahan, jotka investoidaan yrityksen tulevaisuuden rakentamiseen.

”Julkaisimme vastikään online-palvelun, joka käytännössä mahdollistaa ensimmäistä kertaa faagien monimutkaisen DNA-analyysin tekemisen kelle tahansa. Kelpo siivu palkintorahoista menee tämän palvelun saattamiseen tutkijoiden, lääkäreiden ja alan yritysten tietoisuuteen.”

EU:sta kansainvälisiä verkostoja

EU:n tiukka – ja samalla tarpeellinen – lääkeaineisiin liittyvä sääntely asettaa Jalasvuoren mukaan yritykselle omat haasteensa, mutta samalla EU luo yhteisönä mahdollisuuksia kansainvälistymiseen sekä kasvuun. Tulevaisuuden kasvun askeliin PrecisionPhage tarvitsee rahoittajia, ja suunnittelee hyödyntävänsä EU:n EIC Accelerator -rahoitusta.

”Asiakkaamme ovat pääosin EU:ssa, mikä helpottaa paljon yritysten välistä kanssakäymistä eri valtioiden välillä”, Jalasvuori summaa.

Kategoriat:Kauppakamarilehti