Kasvava yritysrypäs nostaa, valmistaa nosturit ja kouluttaa niille nyt myös omassa akatemiassa kuljettajat.
Liika on liikaa ja kohtuus liian vähän. Näihin sanoihin kiteytyy varkautelaisen Kurko-yritysperheen, Kurko Groupin pääjohtaja Juha Koposen, 59, bisnesfilosofia.
Juha Koposen isä Eljas Koponen aloitti maanrakennusurakoitsijana 61 vuotta sitten. Traktorit ja kuormaajat vaihtuivat Itä-Suomen ensimmäiseen nosturiin 1971. Poika joukkoineen pyörittää tänään neljää nostotoiminnan ympärille rakentuvaa yritystä, joiden liikevaihto on yhteensä yli 21 miljoonan euroa.
”Nosturissa on neljä jalkaa ja meillä neljä yritystä. Pysymme pystyssä, kun kaikki tukevat toisiaan”, sanoo Juha Koponen.
Kurko Groupin yrityksiä ovat valtakunnallinen nostopalveluyritys Kurko-Koponen Oy, Suomen suurin isojen nosturiautojen valmistaja Kurko Crane Oy Ltd, resurssien hallintayhtiö KK Steel Hook Oy Ltd sekä uusin tulokas, nosturinkuljettajia kouluttava Kurko Academy Oy Ltd. Yritysrypäs työllistää yli 70 ihmistä. Kurko-Koposella on toimipisteitä useilla paikkakunnilla.
”Nosturikuskeista on pulaa. Idea akatemiasta syntyi, kun asiakkaat sanoivat, että ostavat nosturin, jos saavat kuskin mukana”, kertoo Juha Koponen.
Kurko Academy aloitti toimintansa kesällä 2020 Varkaudessa. Ensimmäiselle työllisyyskoulutuksena järjestetylle kurssille haki 77 ja valittiin kahdeksan. Kaikki ovat työllistyneet.
Toisen kurssin opiskelijat ovat työssä oppimassa, kolmas ja neljäs kurssi lähiopetuksessa. Lisää kursseja on tulossa jo keväällä.
”Puolen vuoden koulutukseen vaaditaan vain B-ajokortti. Työpaikka on taattu sen jälkeen loppuelämäksi.”
”Tämä on kallis laji. Tarpeeksi suuri kalusto on menestyksen edellytys.”
Akatemian rehtori Perttu Sormusen mukaan Kurkon nosturikoulutusohjelma on Suomen monipuolisin. Opiskelijat hallitsevat kurssin jälkeen mini- ja mobiilinosturit, nosturiautot, kurottajat, trukit ja yhdistelmäajoneuvot eli koko paletin, mitä työmailla tarvitaan.
Opiskelijoiden ikähaitari venyy 20-vuodesta 54-vuoteen. Teoriaopetustiloina on hulppea, Juha Koposen omistama, entinen ravintola ja yökerho Pirtinvirran rannalla.
”Tämä ei ole mikään peruskoulu. Koulurakennuskin on rantaravintola”, naurahtaa Juha Koponen.
Yritysperheen nykyinen rakenne alkoi muodostua 2000-luvulla, kun yrittäjät myivät mobiilinosturi- ja kurottajaliiketoimintansa ja keskittyivät asennus- sekä teollisuusnostureiden nostopalveluihin. Myös vanha nimi Koukku-Koponen myytiin.
Vuona 2018 perustettu Kurko Crane on rakentanut Varkaudessa jo 50 nosturiautoa. Tuotantotilojen laajennussuunnitelmat ovat valmiina. Kurko Groupin suurimmat kasvuodotukset ovat Kurko Cranen kansainvälistymisessä.
Nostotoiminta sitoo rahaa. Kurkon kalustossa on yli 60 nosturia, etupäässä omia nosturiautoja. Kurko Crane on myös italialaisten mininostureiden maahantuoja.
Suurin Kurkon mobiilinostureista nostaa 116 metrin korkeuteen. Hintaa niin järeällä pelillä on 1,2 miljoonaa euroa.
”Tämä on kallis laji. Tarpeeksi suuri kalusto on menestyksen edellytys. Voimme tarjota työmaille monenlaisia koneita erilaisiin töihin. Liian pieni ei pärjää.”
Pääjohtaja on Kurko Groupin yritysten pääomistaja. Omistajina ovat myös Kimmo-poika, isä ja poika, Kari ja Tuomas Paarnio sekä lisäksi kaksi pienosakasta. Kaikki ovat bisneksissä mukana. Hallittu sukupolvenvaihdos on suunnitelmissa.
”Nosturit ovat intohimoni. Olen oppinut, että kannattaa pitää fokus vain niissä”, sanoo Juha Koponen.
Koposen päivät alkavat aamulla kello 5.15. Silloin hän lähtee lenkille perheen jackrussellinterrieri Jekun kanssa.
”Laitan lenkille luurit päähän ja opiskelen englantia.”
Korona on hidastanut Kurko Cranen kansainvälistymistä, mutta muuten bisnekset pyörivät hyvin, sillä Suomessa rakennetaan nyt paljon. Pandemia on pitänyt myös matkailua rakastavan pääjohtajan pari vuotta kotona.
”Olen käynyt laskettelemassa Alpeilla joka vuosi vuodesta 1984, ja aion taas mennä kahden vuoden tauon jälkeen. Liikun paljon. Uusin innostukseni on golf. On tärkeää pysyä kunnossa. Silloin on helpompi elää ja yrittää.”
Kirjoittaja: Vuokko Viljakka
Kategoriat:Jäsentarinat, Kauppakamarilehti, Kasvu ja kansainvälisyys, Osaaminen