Spin Off -tapahtuma tuo osaajat, innovaattorit ja kasvuyritykset Varkauteen

Spin off -yritysten määrä Suomessa on verrattain vähäinen verrattaessa esimerkiksi Yhdysvaltoihin, vaikka usein emoyhtiöistä irtautuvat spin off -yhtiöt tai tutkimustuloksena syntyvät kaupallistettavat ideat osoittautuvat keskivertoa kasvukykyisemmiksi. Innovaatioiden näkökulmassa spin off -yritysten arvonmuodostus on vakaampaa, mikä tekee spin offeista keskimääräisesti hyviä sijoituskohteita.

Nostetta Ventures, Navitas Yrityspalvelut, Kuopion alueen kauppakamari ja Savon Yrittäjät järjestävät yhteistyössä spin off -teemaisen Spin Off Savo – Vetovoimaa Varkaudesta -tapahtuman Varkauden kampuksella to 13.10.2022. Tapahtuman tavoitteena on herättää keskustelua uusista liiketoiminta-aihioista ja niiden synnyttämismalleista.

”Kun mietimme sitä, miten pystyisimme edesauttamaan pitkäjänteisesti uusien liiketoimintaideoiden syntymistä Pohjois-Savossa, ajatus spin off -tapahtumasta heräsi. Innovatiivisilla spin off -yrityksillä on valtava potentiaali luoda uutta liiketoimintaa ja tästä syystä ne ovat myös kiinnostavia kohteita pääomasijoittajille”, taustoittaa Nostetta Venturesin toimitusjohtaja Noora Tuikka.

Ajatus kolmella paikkakunnalla pidettävästä tapahtumasarjasta syntyi Nostetta Venturesissa viime vuoden keväällä. Yhteistyössä Kuopion alueen kauppakamarin ja Savon Yrittäjien kanssa asiaa lähdettiin edistämään. Varkaudessa torstaina käynnistyvä tapahtumasarja saa jatkoa ensi vuonna Iisalmessa ja Kuopiossa.

”Varkauteen olemme saaneet mukaan seudun merkittäviä teollisuus- ja teknologia-alan yrityksiä. Pääsemme nostamaan esiin Pohjois-Savon spin off -toiminnan mahdollisuuksia yrityslähtöisesti sekä keskustelemaan eri toimijoiden kanssa aiheeseen liittyvistä haasteista ja mahdollisuuksista”, kertoo toimitusjohtaja Paula Aikio-Tallgren Savon Yrittäjistä.

Savonia-ammattikorkeakoulun, Itä-Suomen yliopiston ja Savon ammattiopiston opiskelijoita osallistuu tapahtumaan myös Kuopiosta. Varkauden lukion osallistujat mukaan luettuna tapahtumaan odotetaan runsasta 100 kävijää. Spin off -yritykset nähdään yhtenä keinona työllistää uusia huippuosaajia seudulle tulevaisuudessa. Tapahtumasarjan avaus Varkaudessa on myös Navitas Yrityspalvelujen toimitusjohtaja Jouko Laitisen mielestä luontevaa:

”On hienoa, että avaus tapahtuu juuri Varkaudessa. Spin off -toiminnalla on täällä pitkät perinteet ja tilaisuus tuo luontevalla tavalla esiin alueen yrityksissä jo pitkään tapahtunutta toimintaa. Toinen erinomainen asia on se, että Kuopion oppilaitosten opiskelijoita tulee tutustumaan Varkauteen ja täällä toimivien yritysten tarjoamiin työ- ja opinnäytetyömahdollisuuksiin.”

Pohjois-Savon tutkimus- ja oppilaitoksissa, etenkin tutkimuspuolella, on tunnistettavissa runsaasti potentiaalisia kaupallistettavia innovaatioita. Vuorovaikutusta lisäämällä ja aktiivista keskustelua ylläpitämällä lisätään niin yritys- kuin tutkimuslähtöisten spin offien menestymisedellytyksiä.

”Spin off -yritysten ja yliopisto- ja tutkimuslaitoslähtöisten liikeideoiden merkitys hyvinvoinnin ja aluetalouden kehittymiselle on merkittävä. Yksistään Itä-Suomen yliopiston Yrittäjyys- ja innovaatiopalveluissa on vuodesta 2010 alkaen kirjattu yhteensä 249 keksintöilmoitusta, joista vain 66 on edennyt yritykseksi. Pohjois-Savossa on huippuosaamista niin yrityksissä kuin oppilaitoksissa. Me Kuopion alueen kauppakamarissa haluamme olla vauhdittamassa osaamisen kaupallistumista ja kansainvälistymistä”, korostaa Kuopion alueen kauppakamarin toimitusjohtaja Kaija Savolainen.

Spin Off Savo – Vetovoimaa Varkaudesta -tapahtuma on kaikille avoin ja maksuton. Osallistujia pyydetään ennakkoilmoittautumaan ke 12.10. mennessä Kuopion alueen kauppakamarin verkkosivuilla osoitteessa kuopiochamber.fi

Lisätiedot ja yhteydenotot:

Noora Tuikka, toimitusjohtaja, Nostetta Ventures, p. 040 138 3225
Jouko Laitinen, toimitusjohtaja, Navitas Oy, p. 040-720 2401
Kaija Savolainen, toimitusjohtaja, Kuopion alueen kauppakamari, p. 040-514 8784
Paula Aikio-Tallgren, toimitusjohtaja, Savon Yrittäjät, p. 0400 404 346

Tilaisuus on osa Kuopion alueen kauppakamarin EAKR-rahoitteista Pohjois-Savon kasvu- ja innovaatioyhteistyö -hanketta (SLP-kasvuyhteisö; hankekoodi A78681). Rahoittajana Pohjois-Savon liitto. Kauppakamarin Ski Lift Pitch -kasvuyhteisön strategisia kumppaneita ovat Kuopion kaupunki, Savilahti- projekti ja Business Kuopio, KPY Novapolis ja Osuuskunta KPY, Itä-Suomen Yliopisto, Savonia-ammattikorkeakoulu – Business Center Pohjois-Savo, Kuopio Health, Nostetta Ventures, Savon ammattiopisto, Ylä-Savon ammattiopisto, Iisalmen kaupunki, Varkauden Navitas Yrityspalvelut, PeeÄssä / Break Sokos Hotel Tahko, Tahkocom, Taustamarkkinat BGMT ja Talentree.

Kategoriat:Kasvu ja kansainvälisyys, Startupit