Pohjois-Savon veturiyritysten investointitoteuma vuosille 2020–2022 oli 0,93 miljardia euroa, ja tulevan viiden vuoden investointisuunnitelma kasvaa 2,2 miljardiin, kertoo Kuopion alueen kauppakamarin Pohjois-Savon veturiyrityksiltä keräämä data. Kasvutahtoon liittyy halu pitää kiinni osaavasta työvoimasta.
Investointi- ja henkilöstön rekrytointiin liittyvät luvut on kerätty kevättalven ja kevään 2023 aikana Kuopion alueen kauppakamarin toimesta 40:ltä Pohjois-Savon veturiyritykseltä. Veturiyritykset vaikuttavat maakunnan kärkitoimialoilla. Kuopion alueen kauppakamarin toimitusjohtajan Kaija Savolaisen mukaan kasvusuuntaiset luvut kertovat yritysten rohkeudesta ja uskosta investointitulevaisuuteen sekä oman liiketoiminnan kehittymiseen.
”Poikkeuksellista lähtökohdista huolimatta, tulevan viiden vuoden 2,2 miljardin lukema antaa Pohjois-Savon elinkeinoelämän kasvulle oikein positiivisen näkymän. Vuosi sitten ennen hyökkäyssodan alkua investointisuunnitelmien summa oli vastaavalla ajanjaksolla mitattuna 1,9 miljardia euroa”, summaa Savolainen.
Veturiyritysten investointien siivittämä kasvuvauhti vaikuttaa positiivisesti myös alihankintaverkostoon. Verkostossa toimivat yritykset ovat esimerkiksi olennainen osa kansainvälisillä markkinoilla toimivien veturiyritysten vientiteollisuusketjua. Veturiyritysten investoinnit näkyvät tulevaisuudessa esimerkiksi tuotantopanostuksina, kuten kone- ja laitehankintoina sekä tuotanto- ja toimitiloissa.
Investoinnit ja kasvusuunnitelmat lisäävät osaajatarvetta
Veturiyrityksiltä saadut luvut kertovat, että talouden epävarmuus näkyy hienoisena varovaisuutena uuden henkilöstön rekrytointitarpeessa. Viime vuonna veturiyritykset suunnittelivat viiden vuoden rekrytointitarpeekseen 2900 henkilöä, kun tämän vuoden suunnitelmissa vastaavalla aikajänteellä lukema on 2200 henkilöä.
”Maakuntamme kärkiyritykset ovat toimineet viime vuodet todella haastavassa toimintaympäristössä, jossa on koettu muun muassa pandemia ja hyökkäyssota, korkea inflaatio, energian, komponenttien, materiaalien ja raaka-aineiden hintojen nousuna ja talouden taantuma – näistä muuttuvista tekijöistä huolimatta maakuntamme 40 veturiyritystä aikoo investoida 2200 uuteen osaajaan, mikä on mielestäni huomionarvoinen määrä”, Savolainen korostaa.
Savolaisen mukaan veturiyritykset haluavat pitää kiinni osaavasta työvoimasta ja investoida henkilöstön koulutukseen. Investointi- ja kasvutulevaisuuden näkymät heijastuvat tarpeena yrityksille räätälöidyille koulutusratkaisuille ja koulutuksen kehittämiselle.
”Pohjois-Savon koulutusorganisaatioissa opiskelee merkittävä määrä kansainvälisiä, tulevaisuuden osaajia, joiden integrointi Pohjois-Savoon ja alueemme veturiyrityksiin on äärimmäisen tärkeää”, toteaa Savolainen.