Osaajapula on edelleen merkittävä haaste yrityksille, vaikka suhdannetilanne on parantunut, selviää tuoreesta kauppakamarien osaajakyselystä. 45 prosenttia yrityksistä kärsii osaavan työvoiman puutteesta, ja 59 prosenttia kokee sen rajoittavan liiketoiminnan kasvua. Suurin pula on ammattiosaajista.
Vuoden takaisen kyselyn mukaan 59 prosentilla yrityksistä oli pulaa osaavasta työvoimasta ja 66 prosenttia yrityksistä kertoi osaajapulan rajoittavan kasvua ja liiketoiminnan kehittämistä.
”Nykyinen suhdannetilanne vaikuttaa yritysten tarpeisiin. Todennäköisesti kuitenkin pohjakosketus on jo takanapäin, ja kysyntä osaajista kiihtyy. Neljä kymmenestä yrityksestä ennakoi rekrytointitarpeiden kasvavan jo tulevan puolen vuoden aikana ja kaksi kolmesta 2–3 vuoden aikajänteellä”, Keskuskauppakamarin osaamisen ja maahanmuuton johtaja asiantuntija Suvi Pulkkinen sanoo.
Tässä suhteessa tilanne on hyvin samanlainen kuin vuosi sitten. Viime vuonna lähivuosille kasvua rekrytointeihin ennakoi 67,5 prosenttia, nyt 65,4 prosenttia vastaajista.
”Nyt on kriittistä varmistaa, että osaajapulasta ei muodostu tulevan talouskasvun pullonkaulaa. Yritykset raportoivat tälläkin hetkellä, että osaajapulan takia investointeja ei uskalleta tehdä, nopeisiin asiakastarpeisiin ei pystytä vastaamaan ja esimerkiksi tekoälyn tuomat mahdollisuudet jäävät yrityksessä hyödyntämättä,” sanoo Pulkkinen.
Eniten pulaa ammattiosaajista
Noin puolet kyselyyn vastanneista kertoo, että suurin pula yrityksessä on ammattiosaajista. Ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneista suurin pula on 30 prosentissa yrityksistä ja yliopistokoulutetuista 20 prosentissa.
”Vastausten perusteella yritysten huolet kohdistuvat erityisesti nuorten ammattiosaamiseen ja työelämävalmiuksiin, ja huoli on ennen kaikkea osaamisen laadusta”, toteaa Pulkkinen.
”Kuopion alueen kauppakamarin TKI-investointiselvitys osoittaa Pohjois-Savon yritysten jakavan huolen koulutusohjelmien oppimissisältöjen laadullisesta vastaavuudesta työelämän muuttuviin tarpeisiin. Esimerkiksi sähköistyminen ja digitalisaatio asettavat koko ajan uusia vaatimuksia ammattiosaajille myös perinteisimmillä toimialoilla. On tärkeää, että oppilaitosten ja yritysten välistä vuoropuhelua tiivistetään ja luodaan ketteriä ratkaisuita myös tutkintosisältöjen täydentämiseen”, täydentää kasvujohtaja Tiina Hartikainen Kuopion alueen kauppakamarista.
Karkeasti tuloksia voi kuvata siten, että pienissä ja keskisuurissa yrityksissä tarvitaan asiansa osaavia ja työhön sitoutuneita ammattilaisia niin tuotannon töihin, asiakaspalveluun kuin työmaille, kun taas suuryrityksissä painottuu vahvemmin pula korkeakoulutetuista asiantuntijoista ja erikoistuneista huippuosaajista.
“Yritysten vastausten perusteella syntyy selvä viesti päättäjille siitä, ettei koulutustason nostamista Suomessa ole varaa tehdä ammattiosaamisen kustannuksella – osaamistasoa tulee vahvistaa kautta linjan niin korkeakoulutukseen panostamalla kuin perustaitoja ja –osaamista vahvistamalla.” Pulkkinen sanoo.