Yhteistyötä, jossa kaikki voittavat

Piia Leppäselle avautui työharjoittelun kautta uusi ura Mondi Kuopion tehtaassa. Kuvassa Leppäsen kanssa ammatti- ja erikoisammattitutkintojen tutkintovastaava, opettaja Antti Pasanen.

Teksti: Janne Laitinen Kuvat: Akseli Muraja

Mondi Kuopion ja Savon ammattiopiston tiivis yhteistyö kantaa hedelmää. Alanvaihtaja Piia Leppäselle harjoittelupaikka kartonkitehtaalla oli onnenpotku.

Piia Leppänen teki työurallaan täyskäännöksen: teho-osastolta kartonkitehtaaseen ja ison pyöräkoneen puikkoihin.

Alanvaihdon keski-iässä mahdollisti sujuva yhteistyö Leppäsen nykyisen työnantajan Mondi Kuopion ja Savon ammattiopiston (Sakky) välillä.

Leppänen työskenteli parikymmentä vuotta sairaanhoitajana KYSin teho-osastolla ja haaveili alanvaihdosta. Pitkän harkinnan jälkeen hän jäi opintovapaalle ja lähti suorittamaan prosessiteollisuuden perustutkintoa.

Keväällä 2023 Leppäsen opettaja vinkkasi, että Mondi Kuopion kartonkitehtaalla Sorsasalossa olisi auki sopiva harjoittelupaikka.

”Harjoittelusta jäi hyvä mielikuva. Sain hyvin ohjausta, ja työtehtävät olivat monipuolisia ja ihmiset ystävällisiä.”

Kesäpestin jälkeen Leppänen jatkoi Mondilla palkallisella oppisopimuksella valmistumiseensa asti. Hän suoritti tutkintoon vaaditut näytöt työpaikallaan. Opintoihin meni kaikkiaan noin kaksi vuotta.

Millaista on hyvä oppilaitosyhteistyö opiskelijan näkökulmasta?

”Se on tärkeää, että opettajat aktiivisesti kyselevät opiskelijoiden kuulumisia ja jakavat tietoa avoimista harjoittelupaikoista. Sakkylla tieto kulki hyvin.”

Tieto kulkee kumpaankin suuntaan

Mondi Kuopio arvostaa kumppanuuttaan koulujen kanssa ja pitää sitä tärkeänä tapana kasvattaa paikallisia kykyjä ja tarjota mielekkäitä urapolkuja, sanoo tehtaan henkilöstön kehittämisasiantuntija Eeva Tuomi.

”Toimivan yhteistyön ansiosta olemme voineet tarjota harjoittelupaikkoja, jotka johtavat usein pitkäaikaiseen työsuhteeseen. Se on win-win -tilanne – harjoittelijat saavat arvokasta kokemusta, ja me saamme ammattitaitoisia ja sitoutuneita työntekijöitä”, Tuomi selittää.

Vuosittain Mondi Kuopio tarjoaa harjoittelupaikkoja noin 5–15:lle ammatillista perustutkintoa suorittavalle opiskelijalle tuotannon eri osastoilla, tehtaan kunnossapidossa ja laboratoriossa. Tehtaalla on kaikkiaan noin 240 työntekijää.
Yhteistyö on tiivistä etenkin prosessiteollisuuden koulutusalan kanssa, koska sillä alalla tekijöitä tarvitaan yleensä eniten.

Paikkoja tulee Tuomen mukaan tarjolle melko vakiintuneessa aikataulussa, ja niistä kerrotaan suoraan opettajille.

”Kun tiedetään suunnilleen yrityksen tarpeet, yhteistyöhön muodostuu automaattisesti tietty vuosikello”, sanoo ammatti- ja erikoisammattitutkintojen tutkintovastaava, opettaja Antti Pasanen Sakkylta.

Tuomi kertoo, että Mondi on pystynyt tarjoamaan töitä noin joka toiselle talossa olleelle harjoittelijalle. Pasasen mukaan se on hyvä tulos.

Mondin aktiivisuus näkyy myös osallistumisena erilaisiin Sakkyn järjestämiin tapahtumiin ja esimerkiksi Taitaja-kisoihin. Mondi järjestää myös säännöllisesti kesätyöinfoja ja tehdasvierailuja ammattiopiskelijoille.

Millainen viesti opiskelijoihin puree parhaiten?

”Usein eniten kiinnostaa se, kun työntekijät kertovat, millaista työ on käytännössä”, Tuomi vastaa.

”Sakkyn Amisarki-kanavalla julkaistiin Tiktok-videoita oppilaitosyhteistyöstä. Eniten katsojia sai video, jolla kerrottiin, paljonko työstä saa palkkaa”, jatkaa Pasanen.

Yhteistyö hyödyttää kaikkia

Yhteistyö ei rajoitu vain harjoittelupaikkoihin. Mondilla työntekijöiden on mahdollista suorittaa myös syventäviä ammatillisia opintoja ja erikoisammattitutkintoja.
”Haluamme tukea työntekijöidemme ammatillisen osaamisen kehittämistä. Se lisää työmotivaatiota ja hyödyttää myös työnantajaa”, Tuomi sanoo.

Pasasen mukaan Mondin toiminta on kaiken kaikkiaan esimerkillistä.

”Olisi mahtavaa, jos muissakin yrityksissä olisi joku henkilö, jonka rooliin kuuluu yhteistyö oppilaitosten kanssa. Toimiva yhteistyö hyödyttää kaikkia.”

Hyvä yhteistyö auttaa yritystä rekrytoinneissa ja antaa opiskelijalle mahdollisuuden kehittää ja näyttää omaa osaamistaan.

”On parempi, että yhteistyölle on rakenteet valmiina. Ettei aktivoiduta vasta sitten, kun huomataan, ettei työntekijöitä löydy. Suhteet ja vuoropuhelu yritysten kanssa ovat meille tärkeitä”, sanoo Pasanen.

Aktiivisuutta vaaditaan myös oppilaitokselta, jotta kaikille opiskelijoille löytyy sopiva harjoittelupaikka. Ne ovat joskus kiven alla, ja suhdanteetkin vaikuttavat. Pasasen mukaan esimerkiksi rakennusalan opiskelijat ovat tällä hetkellä hankalassa tilanteessa.

”Oppilaitosten on pysyttävä kartalla siitä, missä maailma menee. Tulee myös uusia osaamistarpeita, joihin on osattava vastata koulutuksessa.”

Paikkoja myös alaikäisille

Teollisuudessa huolta työvoiman saatavuudesta herättää se, että alanvaihto on hankaloitunut. Vuorotteluvapaan ja aikuiskoulutustuen lakkauttamiset johtanevat siihen, että aikuisopiskelijoiden määrä ammatillisessa koulutuksessa vähenee. Se tarkoittaa, että entistä useampi harjoittelupaikan etsijä on alaikäinen opiskelija.

Tämä on hankala yhtälö, sillä monilla teollisuudenaloilla perussääntö on, että harjoitteluun otetaan vain täysi-ikäisiä. Näin on muun muassa prosessiteollisuudessa.

”Meidän tavoitteenamme on saada kaikki opiskelijat työllistymään. Haasteita voi tulla, jos nuori opiskelija pääsee vasta viimeisenä opintovuonna oman alan harjoitteluun. Säilyykö motivaatio sinne asti?”, Pasanen pohtii.

Mondi Kuopio on jo reagoinut muutokseen. Tuomi kertoo, että Kuopion tehtaalla ollaan nyt ensimmäistä kertaa avaamassa harjoittelupaikkoja myös alle 18-vuotiaille opiskelijoille.

”Vuorotyö on haaste tältä osin, mutta selvitämme parhaillaan päivävuorotehtäviä, joihin voidaan ottaa alaikäisiä.”

Työpaikka löytyi tehtaalta

Kun paperit olivat taskussa, Piia Leppäsen ei tarvinnut etsiä työpaikkaa kaukaa. Nyt Leppänen työskentelee kokopäiväisesti prosessinohjaajana Mondi Kuopion massatehtaalla.

Työ on vastannut odotuksia, hän sanoo.

”Kyllä niin voi sanoa. Jos en viihtyisi, en olisi täällä”, Leppänen pohtii.

Isossa tuotantolaitoksessa on monenlaisia työmahdollisuuksia. Leppänen kertoo, että tulevaisuudessa häntä kiinnostaisivat esimerkiksi työt massan valmistuksessa, voimalassa tai kartonkikoneella.

”Elämänkokemus antaa valmiuksia työhön, ja edellisessä työssäni totuin kiireeseen. On ollut totuttelemista siihen, että välillä pitää istua paikallaan”, Leppänen naurahtaa.

Mondi Group

Mondi Group on kansainvälinen pakkausmateriaali- ja paperiyhtiö. Kuopion tehtaalla valmistetaan koivuhakkeesta korkealaatuista puolikemiallista aallotuskartonkia, jota käytetään esimerkiksi hedelmä- ja vihanneslaatikoissa.

Mondi Kuopio työllistää noin 240 työntekijää.

Yritys tekee tiivistä oppilaitosyhteistyötä Savon ammattiopiston (Sakky) ja tarjoaa vuosittain harjoittelupaikkoja mm. prosessiteollisuuden opiskelijoille. Mondi Kuopion oppilaitosyhteistyöstä vastaa henkilöstön kehittämisasiantuntija Eeva Tuomi.

Kategoriat:Jäsentarinat, Kauppakamarilehti