kood/Sisun työelämälähtöiseen opinto-ohjelmaan on hakeutunut opiskelijoita laajasti erilaisista taustoista. Hakijoissa kansainvälinen korostuma.
Alanvaihtajat
Kun koodikoulun ensimmäistä opiskelijahakua valmisteltiin syksyllä 2023, yksi suurimmista haasteista oli tulevien opiskelijoiden profilointi. Tilastotietoa tutkintokoulutusmallin hakijoista on saatavilla, mutta kood/Sisun kaltaisia koulutusvaihtoehtoja on Suomessa tarjolla vain muutama.
Nyt tiedämme, että koodikoulun/kood/Sisun hakijoiden keski-ikä on 33 vuotta. Tyypillinen hakija valintakoejaksolle on usein ollut jo useita vuosia työelämässä ja hänellä on korkeakoulutus.
’’Olemme saaneet palautetta siitä, että lyhyempi, työelämälähtöinen koulutusohjelma on madaltanut alanvaihtajien kynnystä. Ajatus pidemmästä paikkaan ja aikaan sidotusta koulutuksesta on nähty monen hakijan elämäntilanteessa haastavana, minkä vuoksi kood/Sisun kaltainen koulutus on näyttäytynyt heille sopivampana vaihtoehtona’’, koodikoulun tekninen koordinaattori Roosa Ritvanen taustoittaa.
Kansainvälistä osaamista
Viimeisimpien valintakoejaksojen opiskelijat ovat juuri saaneet tiedon opiskelupaikoistaan, ja yli puolet heistä on kansainvälisiä. Koulutukseen hakevilta vaaditaan kuitenkin oleskelulupa Suomessa.
’’Englanninkielinen koulutusohjelma koetaan positiivisena. Hakijan on osattava kertoa luomastaan sisällöstä sekä valituista ratkaisuista englanniksi jo valintakoejaksojen aikana. Vaatimus johtuu siitä, että kommunikoinnin englanniksi on oltava sujuvaa sekä koulutusohjelmassa, että työelämässä’’, Ritvanen jatkaa.
Valintakoejakso yllättää
Vaikka hakijoille kerrotaan ennakkoon kuinka tehtävät ja opiskelu koulussa toimivat, valintakoejakson ensimmäisen päivän intensiivisyys tulee silti usein yllätyksenä.
’’Ensimmäisenä päivänä kerrataan, miten Sprintti etenee. Aiemmin tieto on jaettu jo kirjallisesti, mutta asiat konkretisoituvat nopeasti ensimmäisenä päivänä. Tässä vaiheessa erityisesti tiedonhankinnan ja ryhmätyöskentelyn taidot alkavat korostua’’, Ritvanen avaa.
Kolmiviikkoisen valintakoejakson aikana opiskelijat pääsevät tutustumaan koulun projektiluontoiseen opiskelumalliin ja selvittämään, onko ohjelma heille soveltuva tapa oppia. Jakson aikana opiskelijat tekevät päivittäin tehtäviä itsenäisesti sekä ryhmissä. Koulutusohjelma ei rajoita aloittavien opiskelijoiden määrää ja kood/Sisu korostaa verkkosivuillaan, että hakijat eivät kilpaile toisiaan vastaan. Kyse on oman osaamisen kehittämisestä.
’’Yksilötehtävissäkin ihmiset muodostavat ryhmiä ja etenevät samaa tahtia. Se ei ole ainoastaan sallittua vaan toivottavaa. Lisäksi koulutusohjelman projekteista jopa puolet suoritetaan ryhmässä, minkä vuoksi tähän rohkaistaan ja ohjataan vahvasti jo Sprintin aikana ”, Ritvanen jatkaa.
Yrityksillä on mahdollisuus sopia koululle vierailu ja tutustua sen koulutusohjelmaan sekä tapahtumiin.
’’Näin erilaisen koulutustavan ymmärtäminen avautuu parhaiten yrityksille ja opiskelijoille vasta paikan päällä. Eri yritysten jäseniä vierailee koululla viikoittain ja toivotamme toiminnastamme kiinnostuneet organisaatiot tervetulleiksi kampukselle’’, kood/Sisun johtaja Laura Nykänen lisää.
Lisätietoa löydät koulun verkkosivuilta, sekä̈ sosiaalisesta mediasta: