Kauppakamarilehti – Uusiutuva energia luo mahdollisuuksia kasvuun

Artikkeli Kauppakamarilehdessä 2/2025

Suomessa on käynnissä merkittävä puhtaan siirtymän investointien aalto. Keiteleen kunnanjohtaja Pasi Marjakangas, Kiuruveden kaupunginjohtaja Juha-Pekka Rusanen, Sonkajärven kunnanjohtaja Simo Mäkinen ja Vieremän kunnanjohtaja Mika Suomalainen näkevät uusiutuvan energian hankkeissa lukuisia paikallisia mahdollisuuksia.

Ylä-Savossa uskotaan vahvasti uusiutuviin energiamuotoihin

Sahateollisuuden keskittymänä tunnettu Keiteleen kunta panostaa tällä hetkellä vahvasti vihreän energian ja uusien teknologioiden avaamiin kasvumahdollisuuksiin. Kunnanjohtaja Pasi Marjakangas kertoo, että käynnissä on tuulivoimaloiden rakentamista selvittäviä hankkeita mm. Muntterinkankaalla, Kangasjärvellä ja Nilakkasuolla. Myös aurinkovoimaloiden osalta ollaan etenemässä selvityksiin.

Samanaikaisesti yksi Pohjois-Savon valtakunnallisesti näkyvimmistä uusiutuvan energian investoinneista – Suomen Lantakaasun yli 80 miljoonan euron investointi Kiuruveden biokaasulaitokseen – on naapurikunnan kaupunginjohtaja Juha-Pekka Rusasen mukaan kunnan historian suurin teollinen investointi. Hyödyt näkyvät laajalti ylikuntarajaisesti. Biokaasulaitoksen satelliittilaitokset ovatkin jo suunnitteilla Nurmekseen, Lapinlahden Varpaisjärvelle ja Sonkajärven Sukevalle.

Monipuolisena luontomatkailukohteena profiloitunut Sonkajärvi on tunnistanut biokaasun lisäksi tuulivoiman tarjoamat mahdollisuudet. Kunnanjohtaja Simo Mäkinen taustoittaa menossa olevan viisi tuulivoimahanketta kaavoituksen eri vaiheissa, joista yksi on ns. hybridihanke, jossa tuulivoimapuiston yhteyteen kaavoitetaan 206 hehtaarin aurinkovoimalaa. Yhteistyö eri kuntien ja yritysten välillä on koettu hankkeissa tärkeäksi mm. tiedon vaihdon kannalta.

Vieremän koneteollisuuskeskittymässä panostetaan kokonaisvaltaiseen vastuullisuuskehityksen ekosysteemityöhön. Kunnanjohtaja Mika Suomalainen kertoo kaukolämmön varavoimaratkaisun siirtämisen öljystä biokaasuun luoneen mahdollisuuden kannattavalle biokaasutuotannolle paikallisesti. Vieremällä voikin nyt tankata paineistettua biokaasua. Teollisuudelle tämä on tarjonnut mahdollisuuden fossiilisen propaanin korvaamiseen ja Ylä-Savon kärkiyrityksistä Ponsse Oyj on jo edelläkävijänä sopinut biokaasutoimituksesta maalausprosessiinsa.

Positiiviset vaikutukset kunnan elinvoiman vauhdittajina

Kuopion alueen kauppakamarin investointiselvitykset (2024) osoittavat alueemme kärkiyritysten suunnittelevan yli 14,2 miljardin investointeja 2035 mennessä. Energia-alan investointien osuus tästä on 6 273 miljoonaa euroa. Ylä-Savon kunnat jakavat näkemyksen uusiutuvan energian investointihankkeiden positiivisista näkymistä, jotka tarkoittavat mm. kiinteistöverotulojen kasvua, elinvoiman vahvistumista sekä erilaisia jatkojalostuksen mahdollisuuksia.

Keiteleen kunnanjohtaja Marjakangas näkee uusiutuvan energian hankkeiden tuovan toteutuessaan alueen palveluyrityksille liikevaihtoa sekä uusia työpaikkoja: kokonaisuudessaan oikein sijoitettuna – kaavoituksellisten ja taloudellisten perusteiden löytyessä sekä ympäristönäkökohdat ja asutus huomioiden – tuulivoimalat lisäävät kunnan elinvoimaa. Kiuruvedellä kunnanjohtaja Rusanen painottaa uusiutuvan energian teknologioiden ja jatkojalostuksen tärkeyttä: kunnassa vireillä olevissa hankkeissa tavoitellaan tietoisesti tuottavuutta moninaisella jatkojalostuksella.

Sonkajärven kunnanjohtaja Mäkinen yhdistää uusiutuvan energian hankkeiden merkityksen alueen alkutuotanto- ja elintarvikealan kehitykselle ja kansalliselle huoltovarmuudelle: biokaasuhankkeiden positiiviset ympäristövaikutukset mahdollistavat puhtaan ruuan- ja maataloustuotannon kannattavuuden kehittämisen. Biokaasukulttuurin tietoinen vahvistaminen on avannut Vieremällä mahdollisuuden olla kuntaorganisaationa fossiilisista polttoaineista vapaa vuonna 2027. Kunnanjohtaja Suomalainen kertoo, että Vieremä on tämän hetken tiedon valossa ensimmäinen kunta Suomessa, joka on saavuttamassa vapauden fossiilisista polttoaineista.

Uusiutuvalla energialla on tärkeä rooli kehittyvän kunnan tulevaisuudelle

Uusiutuvan energian rooli osana tulevaisuuden kehitystä on väistämätön paitsi kunnille myös elinkeinoelämälle. Yläsavolaiset kuntajohtajat näkevätkin tärkeäksi energiasiirtymän tarkastelun kokonaisuutena.

Keiteleen seutukunnalle hankkeet ovat avaamassa uusia mahdollisuuksia, ja näkymiä viisaasti hyödyntämällä voidaan turvata kunnan tulevaisuus ja kyky rahoittaa peruspalvelut. Marjakangas nostaa esiin myös Keiteleen suuret teollisuusyritykset, jotka tarvitsevat kilpailukykyisesti hinnoiteltua energiaa, jolla on merkitystä kannattavuudelle. Kiuruvedellä uusiutuva energia nähdään niin ikään keinona uuden teollisuuden ja investointien houkuttelulle.

Sonkajärven Mäkinen kiteyttää energiahankkeiden roolin olevan tulevaisuudessa merkittävä eritoten kaikkien hankkeiden toteutuessa: uusiutuvan energian hankkeet nähdään paitsi kiinteistöveron tuottajina myös elinkeinoelämän ja yleisen kehityksen mahdollistajina. Puhtaan siirtymän strateginen merkitys näkyy vahvasti myös Vieremällä, jonka lähitulevaisuuden tavoitteena on olla Suomen kestävin teollinen toimintaympäristö – nestemäisen biokaasun mahdollisuudet raskaan liikenteen hiilipäästöille nähdään osana tulevaisuutta.

Uusiutuvat energiat ovat niin Keiteleellä, Kiuruvedellä, Sonkajärvellä kuin Vieremällä merkittäviä mahdollisuuksia. Kunnanjohtaja Pasi Marjakangas kiteyttääkin lopuksi murroksen merkitystä alueelliselle vetovoimalle oivallisesti: uusiutuvaan energiaan liittyy positiivinen arvolataus, jolla voidaan vahvistaa myös kuntien imagoa.


Artikkeli on toinen osa Kuopion alueen kauppakamari tuottamasta kuntajohtajien yhteisartikkelisarjasta. Ensimmäiseen Pohjois-Savon elinvoimainen tulevaisuus -artikkeliin vastasivat Kuopion, Siilinjärven, Iisalmen ja Varkauden kuntajohtajat. Tulevissa artikkeleissa kirjoitusvuoro siirtyy eteenpäin uuden teeman äärellä.

Kategoriat:Vastuullisuus, Kauppakamarilehti, Infra ja teollisuus​, Johto äänessä