Vuoden Digiyritys Iisalmen Sahat – IPO Wood: Jokaiselle sahatulle laudalle muodostuu digitaalinen sormenjälki

IPO Wood toimitusjohtaja Tommi Lähteinen. Kuva: Akseli Muraja


YRITYSTARINA 20.5.2025

Kun yli sata vuotta sitten yläsavolaiset liikemiehet kokoontuivat iisalmelaisen Taavetti Tossavaisen asuntoon tavoitteenaan perustaa paikallinen saha-alan yritys, eivät he aavistaneet, että Iisalmen Puutavara-Osakeyhtiöstä kasvaisi vuosikymmenien saatossa yksi maakuntamme vientiteollisuuden kärkinimistä. Tänä päivänä Iisalmen Sahat Oy liikevaihtaa yli 66 miljoonaa euroa ja investoi rohkeasti tulevaisuuteen toimitusjohtaja Tommi Lähteisen johdolla.

Iisalmen Sahat, markkinointinimeltään IPO Wood, on monelle pohjoissavolaiselle tuttu metsäteollisuuden työllistäjä. Harva kuitenkaan tiedostaa, kuinka korkeaan huipputeknologiseen osaamiseen Poroveden rannan sahan äänet tätä nykyä nojaavat. Globaali vastuullisuustyö on tuonut digitalisaation, automaation ja datalla johtamisen metsäteollisuuden strategiseen keskiöön. Edelleen varsin perinteiseksi mielletty sahateollisuus hyödyntää jo laajalti korkeatasoisia digitaalisia ja teknologisia ratkaisuita, kuten tekoälyä, konenäköä, automaatiota ja robotiikkaa.

Kuopion alueen kauppakamarin Data- ja digivaliokunta palkitsi toukokuussa Iisalmen Sahat Vuoden digiyrityksenä. Palkitsemisperusteluissa huomiota sai – yrityksen korkean digitalisaatioasteen rinnalla – arvojohdettu vastuullisuustyö ja yhteiskuntavastuulliset tavoitteet; se, kuinka Iisalmen Sahat on aina ollut Ylä-Savossa näkyvä ja vahva yhteiskunnallinen vastuunkantaja.

”Tiedostamme vastuumme Pohjois-Savon alueesta. Työllistämme oman henkilökuntamme lisäksi arvoketjuissa moninkertaisen määrän eri alojen ammattilaisia, minkä lisäksi ostamme vuosittain yli 40 miljoonalla eurolla puuta pohjoissavolaisilta metsänomistajilta. Tämä luo suoraan ja välillisesti hyvinvointia alueellemme. Olennainen osa vastuullisuuttamme onkin varmistaa, että sahamme toiminta jatkuu myös seuraavat sata vuotta”, kertoo Iisalmen Sahojen toimitusjohtaja Tommi Lähteinen.

Iisalmen Sahat tunnetaan paitsi pitkistä – jopa yli sukupolvien kantavista – työsuhteista myös pitkäikäisistä asiakkuuksista ja yhteistyökumppanuuksista.

”Olemme yhteisen päämäärän eteen töitä tekevä joukkue – monet urakointisuhteemmekin ovat jatkuneet yli puoli vuosisataa. Tavoitteenamme on, että myös jälkipolvemme saavat kokea hyvinvointia samoista raaka-ainelähteistä, joita nyt hyödynnämme. Korjatun puun järkevä ja vastuullinen käyttö on meille sydämen asia.”

Yrityksen strategisena tavoitteena on valmistaa pohjoissavolaisesta puusta vastuullisesti tuotettua ja korkealaatuista sahatavaraa. Kasvu ei ole itseisarvo, vaan väistämätön sivutuote itseä suuremman päämäärän toteuttamisessa.

”Tavoitteenamme ei ole olla suurin ja mahtavin, vaan ketterin ja tuottavin. Kuten pitkä historiammekin osoittaa, emme ole hakemassa pikavoittoja, vaan toimimme kestävän kehityksen periaatteilla läpi arvoketjun. Paikallisena toimijana pyrimme lisäämään ympäröivän yhteiskunnan hyvinvointia kestävällä ja arvoa tuottavalla tavalla.”

Muutosvoimana uudistumiselle syvä kunnioitus raaka-ainetta kohtaan

Pohjois-Savon metsävarannot luovat globaalissa mittakaavassa ainutlaatuisia mahdollisuuksia: puuta on määrällisesti paljon, laatu on ensiluokkaista ja alueellamme on pitkät perinteet raaka-aineiden kestävässä jalostamisessa. Toimitusjohtaja Lähteinen näkee yrityksen kilpailuedun muodostuvan oman metsäosaston ja sitoutuneen työyhteisön sekä vahvan raaka-aineen kunnioittamisen ja sahaamisen osaamisen kautta.

”Kunnioitus raaka-ainetta kohtaan tarkoittaa meille sitä, ettemme tee hukkaa ja varmistamme metsiemme kestävän hyödyntämisen. Koulutamme ja perehdytämme työntekijöitämme aktiivisesti ja tarjoamme heidän käyttöönsä alan nykyaikaisimmat työkalut – viimeisimpiä digitaalisia ratkaisuja myöten. Meille on tärkeää pysyä sahaamisen taidossa askeleen muita edellä.”

Digitalisaatio ja datalla johtaminen ovat tärkeässä roolissa puun tinkimättömän tarkassa hyödyntämisessä. Prosessimaisessa toiminnassa pienetkin muuttujaheilahtelut kertautuvat suurissa volyymeissä – niin hyvässä kuin pahassa. EU:n säädösympäristö asettaa kokonaisuuteen omat vaatimuksensa.

”Muutosten ja eri muuttujien keskinäisten riippuvuussuhteinen havaitseminen riittävän ajoissa on ensisijaisen tärkeää, jotta toimintaa voidaan johtaa menestyksekkäästi kaikissa suhdanteissa. Kaikkea korjuutoimintaa – puun sertifioitu alkuperä ja EU:n metsäkatoasetusvaatimukset mukaan lukien – on lisäksi kyettävä valvomaan katkeamatta toimitusprosessissa, aina viimeistä sahanpurua myöten.”

Se osa tukista, josta ei tule sahatavaraa, käytetään biotuoteteollisuuteen sekä alueen kaukolämmön ja paikallisen teollisuuden prosessilämmön hiilivapaaseen tuotantoon. Myös näiden sivuvirtojen logistiikan on oltava katkeamaton prosessi, jonka alkuperä täytyy pystyä jäljittämään. Viimeisimpien digitaalisten työkalujen ja tietokantojen hyödyntäminen merkitsee kokonaisuudessa ennen kaikkea joustavuutta, nopeutta ja laadukkuutta, jolloin tieto kulkee, logistiikka toimii ja varastot pysyvät hallittavan kokoisina.

Tommi Lähteinen kuvattuna Iisalmen Sahojen uudella tuotantolaitoksella toukokuussa 2025.

Strategiajohdettua data-analytiikkaa aina kannolta lopputuotteeseen

Regulaatioympäristön nopeassa muutosvauhdissa tietojärjestelmiin ja ICT-osaamiseen panostaminen lisää reagointikyvykkyyttä. Sahateollisuudessa tietoa kerätään ja analysoidaan aina hankituista varannoista lopputuotteeseen. Lopputuloksena jokaiselle sahatulle laudalle muodostuu käytännössä oma digitaalinen sormenjälkensä, minkä hyödyntämisessä koko toiminnan kehittämisessä on vielä merkittäviä mahdollisuuksia.

Iisalmen Sahat on panostanut viime vuosina fyysisten investointien ohella aktiivisesti verkostotiedonhallintaan, mm. pilvipalveluihin sekä BI- ja tekoälytyökaluihin.

”Tänä päivänä kaikki kiinteistöjemme ja tuotantomme ohjaus- ja mittausjärjestelmät kommunikoivat keskenään ja ovat etähallittavia. Tämä asettaa korkeat vaatimukset tietoverkkojen toimintavarmuudelle ja tietoturvallisuudelle.”

Lähteinen näkee, että menestyksekkään digijohtamisen perusta on se, että digitalisaatio on nostettu strategisesti korkeaan asemaan ja sitä johdetaan strategisista tavoitteista käsin. Iisalmen Sahojen digiarkkitehtuurissa strategisilla IT-kumppaneilla on tärkeä rooli.

”Alueellamme on useita asiantuntevia palveluntarjoajia. Olemme itse keskittyneet omaan ydintoimintaamme ulkoistamalla ICT-palvelut tunnetulle paikalliselle toimijalle. Tällöinkin meidän tilaajana on aina itse johdettava kokonaisuutta ja varmistettava, että tietojärjestelmäkokonaisuus tukee yrityksen strategista tahtotilaa.”

Korkean digi- ja automaatio-osaamisen tarve tulee kasvamaan

Kansainvälisesti kasvavalle metsäteollisuuden toimijalle Pohjois-Savo näyttäytyy vakaana toimintaympäristönä, jossa raaka-aineen lisäksi lähellä ovat laajat ja osaavat kumppaniverkostot. Tulevaisuuden kasvun kriittisenä tekijänä Lähteinen nimeää ammattitaitoisen työvoiman saatavuuden. Data- ja digiosaamisen näkökulmasta nykytilanne on kuitenkin kahtiajakoinen.

”Korkean digi- ja automaatio-osaamisen vaatimukset kasvavat koko ajan kaikissa henkilöstöryhmissä. Meillä on maakunnassa maailmankin mittakaavassa huippuosaamista useilla eri toimialoilla, jotka hyödyntävät monipuolisesti digitalisaation luomia mahdollisuuksia niin toiminnassa kuin tuotteissa. Samanaikaisesti alueella toimii paljon pieniä ja keskisuuriakin yrityksiä, joissa näitä mahdollisuuksia ei ole tarvittavissa määrin hyödynnetty – tai välttämättä edes tunnistettu.”

Lähitulevaisuudessa Lähteinen haluaa nähdä Pohjois-Savossa enemmän kansainvälisiä osaajia työllistäviä vientiyrityksiä sekä uusia teknologioita hyödyntäviä investointeja.

”Kiuruveden ja Vieremän biokaasuhankkeet ovat erinomainen esimerkki uusien teknologioiden tuomien mahdollisuuksien hyödyntämisestä. Toivon näkeväni tulevaisuudessa myös meidän sivuvirroillemme entistä korkeamman jalostusarvon käyttökohteita.”

Kuopion alueen kauppakamarin Vuoden digiyritys -palkinto tuli Lähteiselle ja Iisalmen Sahojen tiimille täytenä yllätyksenä.

”Palkinto lämmittää syvästi. Tuntuu hienolta, että myös ulkopuoliset ovat nähneet meidän toimintaympäristömme alati kasvavat vaatimukset digitalisaatiolle – sekä tietenkin ponnistelumme niiden eteen.”

Toukokuussa käyttöönotetun 27 miljoonan euron laitosinvestoinnille Lähteinen lupaa jo lähitulevaisuudessa jatkoa.

”Yhtiömme pitkän tähtäimen kehittäminen jatkuu ja seuraavat investoinnit ovat jo esisuunnitteluvaiheessa. Vakaa aikomuksemme on jalostaa alueelta hankkimaamme puuta kestävästi ja vastuullisesti myös seuraavat sata vuotta,” Iisalmen Sahojen toimitusjohtaja Tommi Lähteinen päättää. 

Tommi Lähteisen kasvun teesit kasvua tavoitteleville yrityksille:

1. Pidä tavoite kirkkaana.
Jokainen yritys tarvitsee mission, vision ja strategiset kulmakivet, joiden varaan kasvu rakennetaan.
2. Rakenna selkeä johtamisjärjestelmä.
Varmista, että etenemisen punainen lanka ei katoa operatiivisten haasteiden keskellä.
3. Tunnista vahvuutesi ja heikkoutesi –
Ole nöyrä molempien edessä.
4. Hanki osaamista;
sinne, missä sitä oikeasti myös tarvitset.
5. Uskalla ottaa seuraava askel.
Kun ymmärrät, mitä osaat ja haluat, paras hetki aloittaa oli eilen –
toiseksi paras tänään.

Kategoriat:Kasvu ja kansainvälisyys, Digitalisaatio​, Vastuullisuus