Kuluvalla vuosikymmenellä jatkuvien muutosten seurauksena yritysten ennakointi- ja skenaario-osaaminen on kasvanut. Samalla myös yksilöiden resilienssi on kehittynyt. Tasaisen tekemisen on voinut unohtaa, kun pandemia, Venäjän hyökkäyssota ja kauppasota muokkaavat markkinoita eri suuntaan jopa päivätasolla.
Epävarmuuden aika ja kriisit luovat myös mahdollisuuksia, niitä tulee myös osata etsiä (seek opportunities) sekä hyödyntää. Se, mitä erityisesti tarvitaan on ketteryys toimia ja toimeenpanna. Olipa kyse sitten osakkeiden ja sijoitusten ostamisesta, mutta myös uusista tuotantosuunnista, markkina-avauksista tai yritysostoista.
Näyttää yhä vahvemmin siltä, että kaupankäynti blokkiutuu, markkinat sulkeutuvat ja valtioiden ohjaus lisääntyy teollisuuspolitiikassa, eikä paluu vanhaan globalisaatioon tapahdu nopeasti. Riskien vähentäminen ja kilpailuedun rakentaminen nojaavatkin tuotanto- ja toimitusketjujen palauttamiseen lähi- ja kotimarkkinoille sekä erityisesti korkeaan osaamiseen.
Mille tuotteille ja palveluille on tässä hetkessä kysyntää ja mitkä markkinat olisivat vähiten herkät tullipolitiikalle?
Geopoliittinen riski korostaa vahvasti varautumisen merkitystä. Pelkästään puolustussektorille on avautumassa Euroopassa noin 800 miljardin euron markkina. Tarve on myös erityisesti energiasektorien ja puhtaan siirtymän tuotteille, lääkkeille ja terveysteknologialle sekä elintarvikkeille. Ja kaikki nämä ovat alueemme kärkitoimialoja! Erityisesti nyt on muistettava vapaakauppa EU:n sisällä. Pelkästään EU muodostaa 450 miljoonan kuluttajan kotimarkkinan!
Miksi nyt on paras aika investoida, panostaa poikkitoimialaisuuteen ja tuotekehitykseen? Pohjois-Savossa energiaverkko on tasapainoinen muuhun maahan verrattuna. Tämä mahdollistaa investoinnit sekä tuotannolle että kulutukselle. Toimintaympäristömme on houkutteleva ja luo merkittävän kilpailuedun energiaintensiiviselle teollisuudelle.
Elintarviketuotanto, puhdas siirtymä ja puolustusteollisuus tarvitsevat mineraaleja, joita myös pohjois-Savosta löytyy. Kestävä kaivos- ja kemianteollisuus yhdistettynä korkeaan vesiosaamiseen luo kilpailuetua. Lisäksi meillä on pitkä historia ja menestys koneteknologia osaamisesta. Se yhdistettynä softaosaamiseen, johon eri oppilaitoksissamme sekä Koodikoulu Sisussa on panostettu, rakentaa vahvaa pohjaa kansainväliselle kasvulle. Pohjaa osaamisen ja tuotannon kaksikäytölle on!
Kuopion alueen kauppakamari kiihdyttää kasvua ja kansainvälistymistä. Järjestämme yhdessä sidosryhmien kanssa syyskuun 18. päivä erityisesti energiasektorin toimintoihin keskittyvän Investment Summitin. Myydään (sell) yhdessä aluetta ja osaamistamme kansallisesti sekä globaalisti.
#menestystehdäänyhdessä
Kaija Savolainen toimitusjohtaja
Kaija Savolainen
managing director
kaija.savolainen@kuopiochamber.fi
+358 40 514 8784
Kategoriat:Kasvu ja kansainvälisyys, Johto äänessä, Strategia, Kauppakamarilehti