Uusimmat
Kuvat: Akseli Muraja
Kuopion Savilahdessa vastikään merkittävän tuotantoinvestoinnin toteuttanut FinVector on biolääketiedealan edelläkävijä, jonka kasvu on ollut viime vuosina hurjaa. Tuoreen tehdasinvestoinnin lisäksi yritys on kaksinkertaistanut työntekijämääränsä kahdessa ja puolessa vuodessa. HR Director Tiina Bies ja Training & Competence Development Manager Jenni Mäklin näkevät, että osaaminen on kriittinen menestystekijä, josta yrityksessä halutaan pitää myös jatkossa huolta.
Kun keskustelu kansainvälisten osaajien työllistämisestä käy Suomessa kiivaana, on FinVector jo vuosia palkannut parhaimpia osaajia kansalaisuudesta riippumatta. Yritys työllistää tällä hetkellä yli 500 bioteknologian ja lääketeollisuuden ammattilaista yli 50 maasta.
”Kansainvälisyys on meille rikkaus. Toimintamme keskittyy Kuopioon, jossa meillä työskentelee osaajia maailman joka kolkasta. Työkielenämme on englanti, mutta kahvihuoneessa voi kuulla työpäivän aikana monia muitakin kieliä”, kertoo HR Director Tiina Bies.
Kansainvälisesti kasvavan yrityksen keskiössä ovat ihmiset. Bies näkee FinVectorin organisaatiokulttuurin muotoutuneen ihmisistä, jotka ovat sitoutuneet yrityksen missioon.
”Työmme ja kulttuurimme kiteytyy elämän arvostamiseen. Tuomme toivoa potilaille ja heidän läheisilleen tukien samalla oman henkilöstömme hyvinvointia ja elämänlaatua.”
Osaamisen johtaminen investointi ihmisiin ja tulevaisuuteen
FinVector on lyhyessä ajassa luonut merkittävän määrän uusia työpaikkoja koulutetulle työvoimalle. Yrityksen Kuopiossa kehittämä täsmälääke pinnallisen virtsarakon syövän hoitoon sai Yhdysvaltain lääkeviranomaisen hyväksynnän joulukuussa 2022.
”On tärkeää tunnistaa, ettei yrityksen menestystä mitata henkilöstömäärällä. Keskeisenä tekijänä on osaavan ja kyvykkään henkilöstön toimeenpanokyky. Osana tätä kehitysmatkaa olemme rakentamassa FinVector Learning Academya, jonka kautta varmistamme henkilöstön kyvykkyyden ja sen kehittymisen tulevaisuuden kasvun varmistamiseksi,” kertoo Training & Competence Development Manager Jenni Mäklin.
Monen kasvuyrityksen tapaan FinVectorilla ennakoidaan jo myös tulevaisuuden osaamistarpeiden muutoksia.
”Olemme parhaillaan luomassa kyvykkyysmallia, jolla tunnistamme organisaatiollemme kriittisen osaamisen. Haluamme varmistua, että kohdennamme paitsi yritys- myös yksilötason osaamisen kehittämisen toimenpiteet vasten tulevaisuuden vaatimuksia,” Jenni Mäklin täydentää.
Viime vuosien voimakkaan kasvun myötä osaamisen holistinen johtaminen on noussut strategiseen keskiöön.
”Kun aiemmin keskityimme toimiala- ja tehtäväkohtaisten taitojen kehittämiseen, on nykyisin työelämätaidot ja ihmislähtöinen johtaminen tullut entistä merkittävämmäksi osaksi organisaatiokyvykkyyttä”, kuvaa HR Director Tiina Bies osaamisen johtamisen viimeaikaisia muutoksia.
Yksi pilareistamme on ”Great place to work, lead and learn”, jonka strateginen painopiste on osaamisen ja kyvykkyyksien kehittämisessä, taustoittaa HR Director Tiina Bies.
Esihenkilötyö monikulttuurisen työyhteisön voimavarana
Monikulttuurisessa työyhteisössä myöskään haasteilta ei voida kokonaan välttyä. Kun organisaation työkieli, englanti, ei ole useimmankaan työntekijän äidinkieli, asettaa se erityisvaatimuksia myös esihenkilötyölle.
”Tukevan ja valmentavan lähijohtamisen lisäksi esihenkilömme nostavat arjessa esiin monikulttuurisuuden tuomia vahvuuksia työyhteisölle. Moninaisuuden viestiminen voimavarana auttaa osaltaan vähentämään ennakkoluuloja ja helpottaa yhteistyötä ihmisten välillä,” Tiina Bies taustoittaa.
Tänä päivänä esihenkilötyön vaatimukset ylipäätään ovat korkeat. Monikulttuurisessa työympäristössä työskentely kuitenkin vaatii esihenkilöltä usein vielä erityisen sensitiivistä asennetta.
”Kartoitamme jatkuvasti uusia kouluttamisen tapoja ja trendejä mahdollistaaksemme henkilöstömme jatkuvan kehittymisen, ja ylläpitääksemme intoa oppimiseen. Esihenkilövalmennukset ovat keskiössä, kun pyrimme tunnistamaan myös työympäristön ja -yhteisön osaamisen kehittämisen tarpeisiin liittyviä hiljaisia signaaleja.”
Savilahden osaamiskeskittymä pitovoimatekijänä
FinVectorin juuret paikantuvat 90-luvulle silloisen Kuopion yliopiston tutkimusryhmän innovaatioon. Nykyisin yhtiön omistaa sveitsiläinen sijoitus- ja kehitysomistajayhtiö Ferring Ventures S/A. HR Director Tiina Bies näkee, että toimialalle relevanteilla aineettomilla resursseilla on ollut merkittävä rooli yrityksen investointipäätöksille Kuopiossa.
”Meidän näkökulmastamme on ollut todella tärkeää, että alueella on ollut valmiina osaaja-, tutkimus- ja yhteistyökumppaniverkosto. Se on suurin syy myös siihen, miksi toimintamme on keskittynyt nimenomaan Kuopioon ja Savilahteen.”
Training & Competence Development Manager Jenni Mäklin tunnistaa, että oppilaitos- ja sidosryhmäyhteistyöllä on ollut kasvun myötä suuri rooli sekä osaajien että osaamisen kehittämisen varmistamisessa.
”Olemme tehneet tiivistä yhteistyötä paikallisten toimijoiden kanssa, mistä hienona esimerkkinä kasvutarpeisiimme vastanneet rekrykoulutukset yhteistyössä TE-palveluiden, ELY-keskuksen ja Savon ammattiopiston kanssa. Kansainvälisille osaajillemme olemme puolestaan toteuttaneet kielikoulutuksia yhteistyössä Savonia-ammattikorkeakoulun kanssa.”
Toimivat yhteistyömuodot ja yrityksen tarpeita vastaava tarjonta ovat olleet kasvun edellytys vahvasti reguloidulla toimialalla. Osaamisvaatimukset FinVectorilla ovat moninaiset.
”Se missä tuotannon työssä on tärkeää pystyä työskentelemään säänneltyjen ohjeiden mukaisesti, tukifunktioiden rooleissa on tärkeää olla jo oman alansa asiantuntija. Tuotannon ja laatuorganisaation lisäksi organisaatiokyvykkyyttämme varmistavat tiimit logistiikan, engineeringin, hankintaketjun ja prosessikehityksen puolella; liiketoiminnan tukena osaajat talouden, IT:n, HR:n ja projektijohtamisen saralla.”
FinVectorin kasvun ja menestyksen kriittisiä tekijöitä pohtiessaan Tiina Bies ja Jenni Mäklin palaavat organisaation arvopohjaan sitoutuneen henkilöstön äärelle.
”Viime kädessä henkilöstömme koostuu asenteeltaan kehitys- ja kehittämishaluisista osaajista, jotka uskovat missioomme tuoda toivoa. Meillä ihmiset ovat keskiössä ja haluamme olla heille myös tulevaisuudessa Great place to work, lead and learn.”
Monet kansainväliset osaajamme ovat löytäneet myös vapaa-ajalla tärkeän verkoston kollegojen kautta, kertoo Training & Competence Development Manager Jenni Mäklin.
FinVector Oy
Kansainvälisesti tunnettu biolääkealan yritys, joka on erikoistunut viruspohjaisten geeniterapialääkkeiden kaupalliseen valmistukseen.
Perustettu: 1993
Omistus: Sveitsiläinen Ferring Ventures S/A
Henkilöstö: 510 hlöä, 52 eri maasta (11/2024)
Savilahden investointi (neliömäärät): Kokonaispinta-alaltaan 25000m2, sisältäen huipputeknologiaa hyödyntävän puhdastilan, laboratorioita, varaston, toimistotiloja ja ravintolan.