Elinkeinoelämän kasvuvisio: Pohjois-Savo on kasvavampi kuin Turku

Otsikossa oleva Kuopion alueen kauppakamarin Kasvu ³-strategian yksi haaste on raikkaan rohkeasti sanottu, kun ottaa huomioon, että puhutaan Turusta, Suomen Turusta. Turku on Suomen vanhin kaupunki ja entinen epävirallinen pääkaupunki. Turussa on perustettu maamme vanhin yliopisto. Turussa julistetaan joulurauha ja siellä rakennetaan maailman suurimmat risteilijät. Turku on aina ollut ja tulee aina olemaan. Miksi? Siksi, koska Turku on luonut itsensä uudestaan lukuisia kertoja paloista ja sodista välittämättä säilyttäen samalla omaleimaisen Suomen historiaan ja Aurajokeen ankkuroidun identiteettinsä vaalien lempeänlujasti perinteitä. Perinteitä, joista on tullut osa suomalaisten yhteisöllistä sukupolvista toiseen siirtyvää kokemusta. Osa suomalaisuutta, kuten joulurauhan julistus tai Aurajoessa kelluva Suomen Joutsen. Turussa on jotain uutta ja jotain vanhaa suloisesti sylikkäin. Turku on tänä päivänä Saaristomeren rannalla oleva vahvan kasvun elinvoimainen keskus. Siitä osoituksena on viime vuonna ylitetty yli 200 000 asukkaan rajapyykki. Turun tarinassa on tähtipölyä. Turun tarinalla on kasvun ja kukoistuksen kultareunus.

Entä mistä tulet ja minne menet Pohjois-Savo? Järvien ja metsien keskeltä on ponnistettu kohti maailmaa insinööriosaamisella, lääkärien luovuudella ja omaperäisten yrittäjien lankunlujalla tahdolla. Mistä sinut tunnetaan, Pohjois-Savo? Muun muassa Minna Canthista, kalakukosta, Kalpasta, KUPS:sta ja Karjalan lennostosta, kaljasta, kattiloista, kartongista ja kansainvälisistä yrityksistä. Entä mistä muusta? Toivottavasti tulevaisuudessa muun muassa koodikoulusta, kiertotaloudesta, kestävästä matkailusta, päästöttömästä energiasta, Kähkösen ja Heikkisen kirjoista sekä terveestä ja hyvästä elämästä uskomattoman kauniin luonnon keskellä.

Vaan miten toiveista tehdään totta? Kaiken keskiössä on ihminen, kuten se on myös Kuopion alueen kauppakamarin strategiassa. Toiveiden ja tavoitteiden toteutuminen edellyttää tahtoa. Ihmisten tahtoa. Strategia haastaa meidät tahtomaan. Tahtomaan koko Pohjois-Savon kattavana tiiminä tulevaisuutta, josta syntyy hyvä ja kestävä elämä niin ihmisille kuin meitä ympäröivälle ainutlaatuiselle luonnolle. Tahtomaan soittaa torvea täysin palkein hienon ja hilpeän pohjoissavolaisen elämänmuodon, kulttuurin ja elinkeinoelämän kunniaksi. Esa Pakarista lainaten ”meiltähän tämä käyp”.

Turku ja turkulaiset ovat onnistuneet tekemään tulevaisuutta vuosisadasta toiseen. Kohtaamani turkulaiset puhuvat usein omalla murteellaan ja ovat kotiseudustaan syystäkin ylpeitä. Kadehdin turkulaisia ja totean tässä, että määrittelen kadehtimisen ihailun korkeimmaksi muodoksi. Turun fantastinen tarina on oiva verrokki Pohjois-Savolle. Pohjois-Savo voi olla tulevaisuudessa monimuotoisen ja kestävän elinkeinoelämän mahdollistama itseänsä uudistava sekä perinteitä kunnioittava inhimillisen elämän kaunis ja vahva kulttuuria vaaliva kehto. Ihmisten tahto on tuon vision toteutumisen ehto. Turkulaiset ovat tahtoneet vuosisadasta toiseen ja Turun tarina ei ole fantasiaa vaan totta.

Paremman tulevaisuuden pelissä pallo on nyt Pohjois-Savon päädyssä. Olen pohjoissavolainen pelaaja muiden joukossa. Mietin strategiaa ja katson joukkueeni pelaajia silmiin. Asia on selvä. Tiedän, minne tahdon suunnata seuraavan liikkeeni. Täältä tullaan, tulevaisuus!

Tommi Taskinen
Kuopion alueen kauppakamarin hallituksen varapuheenjohtaja

Kuopion alueen kauppakamarin strategia vuosille 2024–2030

Miten toteutamme kasvuloikan?

Panostamalla kolmeen ”iihin” I³:

Ihmisiin
Investointeihin 
Infraan


Kuopion alueen kauppakamarin strategiassa on kaksi osaa:

1) Mitattavat kasvutavoitteet, joiden puolesta työskentelemme kaikissa olosuhteissa:
– yritysten määrä
– työpaikkojen määrä
– väestön määrä
– investointien määrä

2) Elinkeinoelämän kasvuvisio, joka on mahdollinen vuoteen 2030 mennessä määrätietoisella työllä. Kasvuvision mukaisesti Pohjois-Savo on vuonna 2030 …

1). … rohkeampi kuin Tampere.
2) … kasvavampi kuin Turku.
3) … houkuttelevampi kuin Vantaa.
4) … innovatiivisempi kuin Espoo.
5) … dynaamisempi kuin Oulu.
6) … kestävämpi kuin Helsinki.

Strategiakuvaa pääset tarkastelemaan suuremmassa koossa klikkaamalla tästä.

Kategoriat:Strategia