Asiakastarina: Voimatel Oy – Muutosnopeutta ja innovatiivisia kumppanuuksia startup-yhteistyöstä 

Mitä mahdollisuuksia startupien ja yritysten väliset yhteistyömallit avaavat energia-alan kärkitoimijoille? Millaisia innovaatiotoimintamalleja pohjoissavolaiset yritykset hyödyntävät vastatessaan energiamurroksen asettamiin muutostarpeisiin?

Yhteiskuntaa läpileikkaavan energiamurroksen taustalla on globaali toimintaympäristön muutos, jossa mm. ilmasto- ja ympäristökysymykset sekä digitalisaatio ovat asettaneet laaja-alaisia ratkaisuodotuksia eri toimijoille. Joustavalle energiajärjestelmälle – energiamarkkinoiden muutokset, uusiutuva energia ja kysyntäjouston tarve mukaan lukien – tulee olemaan lähitulevaisuudessa myös kasvavaa kansainvälistä kysyntää.

Voimatel on sähkö- ja tietoverkkojen sekä niitä tukevien järjestelmien, elinkaaripalvelujen ja ratkaisujen tuottaja. Vuonna 2001 perustettu siilinjärveläistoimija on erikoistunut kriittisten järjestelmien ja verkkojen palvelukyvyn ratkaisuihin. Voimatelin missiona on rakentaa vastuullisempaa, hiilineutraalia yhteiskuntaa suunnittelemalla, toteuttamalla ja optimoimalla ilmastoa rasittamattomia energiaratkaisuja.

Kuluneena keväänä Voimatel osallistui Kuopion alueen kauppakamarin Tahko Ski Lift Pitch -tapahtumaan tapahtumakumppanina. Yhteistyöhön sisältyi yrityksen innovaatio- ja kehittämistoimintoja tukeva startup-yritysyhteistyön malli, jossa Voimatelin ennalta määrittelemään liiketoimintahaasteeseen haettiin innovatiivisia ratkaisuja startup-yrityksiltä.

”Lähdimme hakemaan tapahtumasta startup-ratkaisuja liittyen toimialan palveluiden digitalisointiin ja datan jatkojalostamiseen tekoälyn ja IoT:n keinoin. Esimerkiksi energian hallintaan, ennustettavuuteen, tehdasturvallisuuteen, kunnossapitoon, valvontaan tai paikkatietoon liittyvät ratkaisut näyttäytyvät meille erityisen kiinnostavina”, kuvaa Voimatelin kehitysjohtaja Mikko Heinonen yhteistyön lähtökohtia.  

Startup-yhteistyö on merkittävässä roolissa Voimatelin kehittäessä uusia keinoja lisäarvon tuottamiseksi asiakkaille. Energiatoimialan murros myös vaatii yrityksiltä enenevästi uusia lähestymistapoja toiminnan kehittämiseen.

”Maailma muuttuu meidän toimialallamme ennennäkemätöntä vauhtia. Uskon ketterillä yrityksillä olevan keskeinen muutosrooli toimialan muutoksen vauhdittajana. Tämän vuoksi etsimme Voimatelilla aktiivisesti hyviä kumppaneita – mikäli sopiva ratkaisu ja startup löytyy, olemme valmiita ketteriin yhteiskokeiluihin asiakasrajapinnassa”, Heinonen tarkentaa.

Tahko Ski Lift Pitch -tapahtuman startup-yritysyhteistyömalli, track-kumppanuus, on konseptoitu kumppaniyrityksille mahdollisimman kevyeksi, mutta samalla tehokkaaksi tavaksi hyödyntää tai testata reverse pitching -mallia yrityksen liiketoiminnan kehittämisessä. Voimatel tapasi tapahtumassa energia-alalle suuntautuneita startupeja, ja Tahkolla käynnistyneistä keskusteluista syntyi myös aihioita jatkokeskusteluihin.

”Pääsimme kohtamaan tapahtumassa mielenkiintoisia ja potentiaalisia toimijoita, jotka olivat valmistautuneet meitä varten päiviin. Samalla pääsimme myös itse kertomaan omista yhteistyöhaluistamme startup-yhteisölle.”

Mikko Heinonen tunnistaa yhteistyömallin potentiaalisena myös muille maakunnan kärkitoimijoille, jotka hakevat vauhtia kasvuun ja liiketoiminnan kehittämiseen:

”Tahko Ski Lift Pitch toimii varmasti monen toimialan tarpeisiin, joissa halutaan nopeuttaa muutosta startup – yhteistyön kautta.”

 Tahko Ski Lift Pitch järjestetään ensi keväänä 12.–13.4.2023 Nilsiän Tahkovuorella.

Voimatel lukeutuu alansa suurimpiin toimijoihin. Voimatelin asiakkaita ovat mm. eurooppalaiset teleoperaattorit, Suomen merkittävimmät siirto- ja jakeluverkkoyhtiöt, globaalit laitevalmistajat sekä monet yritykset, kaupungit ja kunnat. Voimatelin yli 1000 palveluammattilaisen organisaatio palvelee asiakkaita Suomesta ja Virosta käsin. Voimatelin omistaa suomalainen Osuuskunta KPY. www.voimatel.fi

Lisätiedot

Mikko Heinonen
VP, kehitysjohtaja, Voimatel Oy / toimitusjohtaja, OptiWatti Oy
p. 044 739 9836
mikko.heinonen@voimatel.fi

Tiina Hartikainen
kasvuyhteisöpäällikkö
Kuopion alueen kauppakamari / Tahko Ski Lift Pitch
tiina.hartikainen@kuopiochamber.fi
p. 044 513 2904

Kategoriat:Startupit, Kasvu ja kansainvälisyys