Rauhalahti on tukevasti kestävän kehityksen tiellä

Kylpylähotelli Rauhalahden johtaja Maarit Paunonen. Kuva: Akseli Muraja

Johtaja Maarit Paunonen yllättyi, kuinka paljon kylpylähotellin energiaremontti säästää jatkossa rahaa.

Kylpylähotelli Rauhalahden aamiaisella Kuopiossa oli syyslomaviikolla tungosta. Johtaja Maarit Paunonen hymyilee tyytyväisenä: Rauhalahden 500 vuodepaikasta liki 95 prosenttia oli täynnä. Tilanne oli viimeksi tänä vuonna yhtä hyvä kesän huippusesonkina heinäkuussa.

”Teimme majoitusennätyksen 2019. Sitten tuli korona ja pysäytti kaiken. Loppuvuoden varauskirja näyttää nyt paremmalta kuin samaan aikaan kaksi vuotta sitten. Tulossa on selvä buumi. Ihana, kun talo on taas täynnä ihmisiä”, johtaja sanoo.

Vuonna 1981 avattu kylpylähotelli on kokenut korona-aikoina mittavan energiaremontin, mikä pienentää hotellin hiilijalanjälkeä 101 tonnia vuodessa. Se vastaa noin 720 000 kilometrin ajoa vähäpäästöisellä autolla tai 840 edestakaista lentomatkaa Helsingistä Tukholmaan. Energiakustannuksia säästyy elinkaaren aikana noin 740 000 euroa.

”Yllätyin, kuinka suuri vaikutus energiaremontilla oli. Tämä on meille paitsi taloudellinen, ehdottomasti myös arvokysymys. Kestävä kehitys tulee myös asiakkaille päivä päivältä tärkeämmäksi.”

Energiatehokkuutta Rauhalahteen toivat muun muassa ilmanvaihdon modernisointi sekä kiinteistöön asennettu poistoilmalämpöpumppu. Suurin osa hotellin, kylpylän ja ravintolan tuhansista lampuista on vaihdettu ledeiksi, ja loput vaihdetaan lähivuosina.

”Olemme täällä luonnon keskellä, Katiskaniemen luonnonsuojelualueen vieressä Kallaveden rannalla. Luonto on hoitanut meitä korona-aikana. Nyt meidän on aika hoitaa luontoa.”

”Yllätyin, kuinka suuri vaikutus energiaremontilla oli. Tämä on meille paitsi taloudellinen, ehdottomasti myös arvokysymys. Kestävä kehitys tulee myös asiakkaille päivä päivältä tärkeämmäksi.”

Päivittäin tekoja kestävän kehityksen eteen

Energiaremontti on vasta alkua Rauhalahden kestävään kehityksen tiellä. Kylpylähotelli sai keväällä matkailualan kansainvälisen Green Key -ympäristösertifikaatin. Se velvoittaa huomioimaan kestävää kehitystä koko ajan lisää.

”Olemme tehneet jo pitkään joka päivä pieniä asioita ympäristön eteen. Esimerkiksi ylijäämäruoka ei mene roskiin, vaan löytää syöjät ResQ-palvelusta. Tavoite on, ettei ruokaa edes jäisi myytäväksi.”

”Sertifiointi säilyy, kun Rauhalahti täyttää pakollisten kriteereiden lisäksi jatkuvasti kasvavan määrän uusia kriteereitä. Siirrymme esimerkiksi ensi vuonna kokonaan ympäristömerkittyihin puhdistusaineisiin. Lisäksi meille tulee hiilijalanjälkimittari.”

Rauhalahdessa on noin sata työntekijää. Majoitusvuorokausia kertyy normaalivuosina noin 100 000. Kylpylähotellin lisäksi Paunosen vuoden 2015 lopusta asti johtamaan kokonaisuuteen kuuluvat huoneisto- ja studiohotellit, tilausravintolana toimiva Jätkänkämppä sekä sen maankuulu savusauna. Rakennuksia on 11 ja niissä lämmitettäviä neliöitä yli 9 000.

Rauhalahden omistaja on nykyisin Kuopion ja Lohjan Kylpylät Oy. Rauhalahden osuus yhtiön liikevaihdosta on 60 prosenttia.

Kiinnostus kieliin vei hotelli- ja ravintola-alalle

Paunonen työskenteli ennen Rauhalahtea kylpylähotelli Summassaaren johtajana Saarijärvellä.

”Olen ollut aina kiinnostunut kielistä, ja ajattelin nuorena lähteä maailmalle. Hakeuduin siksi hotelli- ja ravintola-alalle. Minun piti olla Summassaaressa vain kaksi vuotta, mutta olinkin kaksikymmentä.”

Johtajan kielivalikoimaan kuuluvat suomen, ruotsin ja englannin lisäksi ranska, saksa, venäjä ja espanja, mistä viimeksi mainittu on kaikkein mieluisin.

Paunonen on syntynyt Juvalla ja asunut ennen Kuopiota Joutsassa sekä Jyväskylässä.

”Kuopio on kaunis ja ihana kaupunki, missä on paljon kulttuuria ja luontoa. Tänne oli helppo tulla. Puhuimme usein mieheni kanssa, että jos lähdemme Jyväskylästä, haluamme muuttaa Kuopioon. En ole katunut päätöstä päivääkään.”

Johtaja rentoutuu vapaa-ajalla luonnossa.

”Mikään ei tyhjennä päätä kiireisen päivän jälkeen yhtä hyvin kuin juoksu-, kävely- tai hiihtolenkki metsässä.”

Korona on pysäyttänyt pariskunnan matkailuharrastuksen. Paunonen kaipaa jo sukellusmatkoja Etelä-Kroatiaan sekä Pohjois-Norjaan, mistä löytyvät hänen mielestään kirkkaimmat ja kauneimmat sukellusvedet.

”Nyt odotan kuitenkin eniten, että saan Tukholmassa asuvan sisareni pitkästä aikaa Kuopioon kylään.”

Kirjoittaja: Vuokko Viljakka

Kategoriat:Palveluala, Vastuullisuus, Viestintä, Kauppakamarilehti