Vaimeasta tilanteesta huolimatta Pohjois-Savon yritysten suhdanneodotukset palautuneet syksystä

suhdannebaro nelio 2021

Heikko kysyntä on yleisin tuotannon kasvun este, samalla kun osaavasta henkilökunnasta on Pohjois-Savon alueella pulaa. Hankala viime vuosi realisoituu nyt monessa yrityksenä.

Uusin Elinkeinoelämän keskusliiton ja Kuopion alueen kauppakamarin suhdannebarometri kertoo, että pohjoissavolaisten yritysten suhdannetilanne on tällä hetkellä heikko (suhdanneluku -30). Viime vuonna vastaava luku oli lokakuussa -28, heinäkuussa -35 ja huhtikuussa -49.

Yritykset kuitenkin uskovat parempaan. Tammikuun lähitulevaisuuden suhdanneodotuksien saldoluku -8 on lokakuun lukua (-52) merkittävästi parempi.

”Yrityksissä uskotaan, että pandemia saadaan haltuun rokottamisen avulla ja tämä näkyy parempina suhdanneodotuksina. Toivotaan, että rokotteiden saatavuus paranee ja rokotustahti kiihtyy pikimmiten”, Kuopion alueen kauppakamarin toimitusjohtaja Kaija Savolainen kertoo.

Tuotannon määrän ennakoidaan supistuvan hieman vähemmän seuraavien kolmen kuukauden aikana kuin aiemmin syksyllä. Kohentuvien odotuksien seurauksena myös henkilökunnan määrän odotetaan vähenevän vain hieman.

Heikon kysynnän lisäksi muuna kasvun esteenä on edelleen työvoiman puute. Myös puute kapasiteetista on kasvussa aiempiin suhdannetiedosteluihin verrattuna.

”Kasvun esteenä on edelleen kysyntä, mutta tilanne on korjaantumaan päin. Mahdollisuuksien mukaan nyt on hyvä hetki ryhtyä investoimaan, jotta ollaan vauhdissa mukana kasvun alkaessa”, jatkaa Savolainen.

Katsaus perustuu Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n tammikuussa 2021 tekemään suhdannetiedusteluun. Tuloksissa on laskettu yhteen teollisuus, rakentaminen ja palvelut. Aluekatsauksen tuloksia ei ole koko maan Suhdannebarometrituloksista poiketen painotettu, eli kaikki yritykset saavat yhtä suuren painoarvon.

Tiedustelu on osa EU:n harmonisoitua suhdannekyselyjärjestelmää. Tiedusteluun vastasi Pohjois-Savossa 57 yritystä, jotka työllistävät yhteensä 9 672 henkeä.

Lisätietoja:

Kuopion alueen kauppakamarin toimitusjohtaja Kaija Savolainen, kaija.savolainen@kuopiochamber.fi, p. 040 514 8784

Kategoriat:Talous​