Pohjois-Savossakin odotettavissa synkkä syksy ja talvi

Kauppakamarin koronakysely

talous kauppakamari

Yritysten luottamus hallituksen kykyyn hoitaa sekä koronaepidemiaa että sen aiheuttamaa talouskriisiä laskenut rajusti toukokuusta.

Koronaepidemian toisen aallon vaikutukset näkyvät kevättä vahvemmin pohjoissavolaisissa yrityksissä. Kauppakamarien kyselyssä enää vain noin 20 prosenttia yrityksistä kokee, että heidän yrityksensä liikevaihto pysyy ennallaan, kun luku oli syyskuussa 30 prosenttia. Nyt konkurssiriski on kohonnut peräti 38 prosenttiin, kun syyskuun alussa vain neljännes yrityksistä koki konkurssin nousseen.

Kuopion alueen kauppakamarin toimitusjohtaja Kaija Savolainen on huolissaan koronan toisen aallon vaikutuksista: ”Epidemian toisen aallon laajuus synkentää yritysten odotuksia syksyltä ja talvelta, mikä näkyy liikevaihdon laskuna ja konkurssiriskin kohoamisena.”

”Yrityspäättäjät ovat huolissaan nyt myös hallituksen kyvystä hoitaa pandemia. Yli kolmannes kokee, että hallitus on onnistunut pandemian hoidossa melko huonosti, kun keväällä kritiikkiä tuli vain alle 10 prosentilta vastaajista. Vaikka tartuntamäärät eivät ole vielä suuret Pohjois-Savossa, on nyt hyvä jokaisen huolehtia turvaetäisyyksistä ja suojautumisesta”, Savolainen jatkaa.

”Työpaikat, josta ihmiset saavat toimeentulonsa, ovat yrityksissä. Jos niiden toimintaedellytyksiä rajoitetaan sen takia, ettei hallitus ole kyennyt valmistautumaan kesän aikana toiseen aaltoon, niin se on todella surullista ja erittäin huolestuttavaa”, sanoo Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi.

Kauppakamarien kysely tehtiin 8.10.2020. Kyselyyn vastasi Pohjois-Savossa 116 kauppakamarin jäsenyritystä. Aiemmat vastaavanlaiset kyselyt on toteutettu 16.-17.3. / 30.3. / 20.4. / 4.5. / 18.5. / 1.6. / 23.6. ja 2.9.