Pohjois-Savon yritysten koronakysely: Hallituksen koronatoimet sekavia ja ennakoimattomia

korona kysely rokote

Kauppakamarit aloittivat säännönmukaiset koronakyselyt jäsenille tasan vuosi sitten. Nyt toteutettu kysely on 12:sta ja kyselyssä on systemaattisesti seurattu yritysten talouspulssia pandemian keskellä.

Pohjois-Savossa lähes 90 prosenttia kyselyyn vastanneista yrityksistä kertoi pandemian vaikuttaneen toimintoihin. Kun tarkastellaan kulunutta pandemiavuotta, liikevaihto on laskenut yli 56 prosentilla yrityksistä ja reilu 38 prosenttia vastaajista ennakoi, että liikevaihto laskee tänä vuonna.

Lähes 70 % vastaajista koki, että hallituksen koronatoimet ovat olleet yrityksen liiketoiminnan näkökulmasta sekavia ja ennakoimattomia. Erittäin selkeänä ja ennakoitavana hallituksen toimintaa piti alle yksi prosenttia vastanneista yrityksistä.

”Pohjois-Savossa ollaan pärjätty kuitenkin melkoisen hyvin ja selkeästi pinnanalla kuplii. Lähes kolmanneksella yrityksistä liikevaihto kasvoi ja sama määrä uskoo kasvuun myös tänä vuonna. Alueemme ja ympäristömme houkuttelee uusia yrityksiä sekä ihmisiä, ja siksi uskonkin kasvuun sekä kehittymiseen”, Kuopion alueen kauppakamarin toimitusjohtaja Kaija Savolainen kertoo.

”Yrityksen odottavat tämän orastavan kasvun tueksi ennakoitavia ja selkeitä päätöksiä. Maan rajoille tarvitaan vahvaa testausta. Yhteiskuntaa pitää saada avattua, kun riskiryhmät ovat rokotettu ja rokotekattavuus koko väestön keskuudessa laajenee. Erityisesti matkailu-, ravintoja- ja tapahtuma-alat toivovat terveysturvallista kesää”, Savolainen jatkaa.

Kauppakamarien kysely tehtiin 16.3.2021. Kyselyyn vastasi 110 kauppakamarin jäsenyritystä Pohjois-Savosta. Vastauksia kertyi kaikilta toimialoilta sekä kaiken kokoisista yrityksistä.  Aiemmat vastaavanlaiset kyselyt on toteutettu 16.-17.3.2020, 30.3., 20.4., 4.5., 18.5., 1.6., 23.6., 2.9., 8.10., 1.12.2021 ja 2.2.

Kategoriat:koronavirus