Lempeä puhe tekniikasta toisi lisää naisia IT-alalle

Kauppakamari-lehti. Enfon loppukäyttäjäpalveluiden johtaja Minna Nousiainen. Kuva: Akseli Muraja

Jos Minna Nousiainen saisi päättää, hän pitäisi työnantajansa, IT-talo Enfo Oyj:n ovet jatkuvasti auki niin, että nuorten olisi helppo tulla tutustumaan taloon. Hän lopettaisi heti myös puheet miesten ja naisten aloista ja toivoisi lempeää, ihmisläheistä ja naisiin vetoavaa puhetta teknisistä aloista. 

”Sana IT-ala voisi kadota, sillä kaikkiallahan on nykyisin IT-tekniikkaa. Sana saattaa jopa karkottaa naisia alalta”, hän uskoo. 

Kuopiolainen Nousiainen, 43, on Enfo Oyj:n loppukäyttäjäpalveluiden johtaja. Hän on työskennellyt 21 vuotta IT-alalla. Hän aloitti uransa järjestelmäneuvojana Tietosavossa, mikä muuttui pian Enfoksi.

Enfo on kasvanut pohjoismaiseksi IT-palveluyritykseksi. Sillä on 800 työntekijää ja 10 toimipistettä Suomessa sekä Ruotsissa. Kuopion yksikkö on yksi sen suurimpia. Enfolta löytyy laajaa osaamista muun muassa perustietotekniikkaan, pilviratkaisuihin, data-anylytiikkaan sekä intergraatioihin.

Nousiaisen arvion mukaan Enfon työntekijöistä reilu viidennes on naisia, mutta IT-palveluissa vain 15 prosenttia. 

”Siitä olen kuitenkin ylpeä, että meillä on paljon naisia johtotehtävissä.”

Työn keskiössä loppukäyttäjät

Kun Nousiainen lähti opiskelemaan tietojenkäsittelyä Savoniaan, hän ei tiennyt paljoakaan alasta. Silloin elettiin IT-kuplaa, ja valmistuneille oli luvassa varma työ. 

”Huomasin pian, että tekniikkaa enemmän minua kiinnosti, kuinka järjestelmät toimivat ja mitä mieltä käyttäjät niistä ovat.” 

Nousiaisen nykyisen työn keskiössä ovat loppukäyttäjät. Hän on kouluttautunut koko ajan työn ohessa. Hän suoritti 2019 kansainvälisen EMBA (Executive Master of Business Administration) -johtajatutkinnon Aalto-yliopistossa ja johtaa nykyisin 150 enfolaisen sekä kumppanin palvelutiimiä. Tiimi tukee noin 40 000 Enfon asiakkaan loppukäyttäjää.

”Tekniikan hallitseva rooli häiritsee minua. Yrityksille on taloudellista hyötyä tekniikasta vasta, kun käyttäjät osaavat hyödyntää sitä tehokkaasti. Ei ole yhtä käyttäjätyyppiä. Tekniikan pitää palvella meitä, ei päinvastoin.”

Tasa-arvo rikastuttaisi alaa

Sukupuolten tasa-arvo rikastuttaisi Nousiaisen mukaan IT-alaa.

”Naiset toisivat alalle lisää inhimillistä näkemystä, mikä parantaisi palveluja, sillä onhan puolet loppukäyttäjistäkin naisia.”

Hän sanoo, että alan naiset ovat fiksuja, hyvin koulutettuja ja osaavia, mutta usein varsin kriittisiä omaa osaamistaan kohtaan.

”Nuoret miehet kertovat työhaastatteluissa, että ovat pelanneet koko ikänsä ja osaavat kaiken. Naiset ovat mielestäni realistisempia. He ymmärtävät, että tekniikka kehittyy koko ajan. Uusien asioiden oppimisella pärjää missä vaan.”

Kauppakamari-lehti. Enfon loppukäyttäjäpalveluiden johtaja Minna Nousiainen. Kuva: Akseli Muraja

Hän uskoo, että tekniikasta ennustetut asiat toteutuvat, ja on siitä iloinen.

”Tekninen kehitys on vain hyväksyttävä. Tekniikan avulla voidaan tehdä uskomattomia asioita. Samalla pitää muistaa inhimillisyys. Robotilla ei ole tunneälyä, eikä se voi korvata kaikessa ihmistä. Miltä tuntuisi ojentaa sairaalassa käsivarsi sairaanhoitajan sijaan robotille kanyylin laittamista varten?”

”Robotilla ei ole tunneälyä, eikä se voi korvata kaikessa ihmistä.”

Vapaa-aika jalkapallon parissa

Hän joutuu välillä itsekin nöyrtymään huonosti toimivan tekniikan edessä.

”Päästelen ärräpäitä, kun käytän lasteni harrastuksiin liittyviä järjestelmiä. Ne ovat mielestäni epäloogisia.”

järjestelmät ovat hänelle tuttuja lastensa Artun, 18, ja Auran, 14, jalkapalloharrastuksesta, missä hän on tiiviisti mukana. Arttu pelaa KuPSin A-junioreissa. Useissa joukkueissa pelaavan Auran kotijoukkue on FC Siili T14. 

”Olen tyttöjen joukkuejohtaja. Pidän tytöistä huolta ja hoidan joukkueen hallinnolliset asiat. Jalkapallo vie suurimman osan vapaa-ajastani. Se on todella antoisa harrastus.”

Nousiainen on myös itse kova liikkumaan. Hän kävelee, pyöräilee ja käy kuntosalilla. Kuntoilutahtia on hieman hillinnyt viime keväänä tehty lonkkaleikkaus.

”Olen toipunut hyvin. Haaveilen, että pääsen pian taas pelaamaan sulkapalloa, padelia ja jopa sählyä.”

Menevä ja touhukas johtaja osaa myös rentoutua ja viihtyä yksinkin. Paras paikka siihen on kotoa 40 kilometrin päässä oleva kesämökki.

Minna Nousiainen
Enfo Oyj:n loppukäyttäjäpalveluiden johtaja

Luottamustoimet
Kuopion alueen kauppakamarin digivaliokunnan jäsen, edustaa Enfoa valtakunnallisessa itSMF Finland -yhteisössä ja on aktiivisesti mukana lastensa jalkapalloharrastuksessa.

Motto
Minna Canthin sanoin: ”Kaikkea muuta, kunhan ei vaan nukkuvaa, puolikuollutta elämää!”

Mitä vain harva tietää
Juossut Tukholman maratonin 2012.

Teksti: Vuokko Viljakka, Kuvat: Akseli Muraja

Kategoriat:Kauppakamarilehti