Kesäyrittäjyyden kautta etumatkalle

Kesäkahvila on opettanut kolmelle nuorelle siskokselle yrittäjyyttä, työn tekemistä, johtamista ja vastuunkantoa jo neljän kesän ajan.

Vuoden 2019 alussa Eerika Nissilä oli vasta 17-vuotias, kun vanhemmat ehdottivat kesäkahvilan perustamista naapurin hirsimökkiin. Mökissä oli aiemminkin ollut kahvilatoimintaa ja hirsimökin omistaja kaipasi pihapiiriin uutta toimintaa.

– Olin Amerikassa opiskelemassa, kun vanhemmat soittivat asiasta. Mietin, että taisivat soittaa väärälle ihmiselle, sillä en erityisemmin välitä leipomisesta enkä ole koskaan halunnut yrittäjäksi. Isoveljeni on yrittäjä, ja se vaikutti todella tylsältä, joten halusin tehdä jotain mielenkiintoisempaa, nauraa Nissilä nyt.

Nissilä heittäytyy kuitenkin mielellään uuteen, ja näin Musiikkikahvila Kukkakeidas sai alkunsa. Nyt kahvila on toiminut jo neljänä kesänä Nissilän ja hänen pikkusiskojensa Eliinan ja Meerin voimin.

– Siskojen kanssa työskentely on tosi mukavaa. Vastuualueet jakaantuivat luontevasti: Eliina on meistä se, joka tykkää leipomisesta, Meeri nauttii asiakaspalvelusta ja minulle on luontevaa ottaa toimitusjohtajan ja viime käden vastuunkantajan rooli, kuvailee Nissilä.

Aikuisten rohkaisulla iso merkitys

Aluksi Nissilän siskokset miettivät, millainen heidän kahvilansa voisi olla. Heitä yhdisti se, että jokainen osasi soittaa jotakin soitinta, he kaikki ovat aina halunneet kotieläimiä ja rakennuksessa oli ennenkin myyty kesäkukkia, joten miksei nytkin.

– Vuokrasimme kanoja ja kaneja kesäksi ja soitimme asiakkaille livemusiikkia. Päätettiin tehdä kaikki täysin niistä lähtökohdista, joista itse tykkäämme, Nissilä kertoo.

Lopulta yritys perustettiin Nuori Yrittäjyys ry:n yrittäjäpolun kautta eli Nissilän koulun opettajat auttoivat yrityksen perustamisessa. Apua saatiin myös Varkauden Uusyrityskeskus Wäläkyn asiantuntijoilta. Nissilä kertoo, että apua ja tukea tarvittiin varsinkin kirjanpitoon ja erilaiseen byrokratiaan.

– Yritysideamme sai hyvän vastaanoton. Oli todella merkittävää, että aikuiset innostuivat ideasta ja kannustivat meitä. 17-vuotiaalle aikuisten tuki ja kannustus oli todella tärkeää, Nissilä kiittää.

Ja kuten aikuiset ennustivat: Musiikkikahvila Kukkakeitaasta tuli menestys. Kesällä 2022 siellä kävi päivittäin noin 200–300 vierasta nauttimassa kahvilan tunnelmasta, leivonnaisista ja kotieläimistä. Vuosien varrella on sattunut myös kömmähdyksiä, kun eläimet ovat päässet karkaamaan tai pianon nuotit ovat unohtuneet kotiin.

– Kaikesta on kuitenkin selvitty, eikä samaa virhettä ole tehty kahteen kertaan. Nuorina meille myös annettiin paljon anteeksi, ja kävijät olivat todella ymmärtäväisiä. Saatiin paljon tsemppiä kaikilta, Nissilä kertoo.

Nissilän mukaan heillä on myös ollut todella hyvä tuuri, sillä palaset ovat aina loksahdelleet kohdilleen. Esimerkiksi pandemia ei ole vaikuttanut toimintaan juurikaan, sillä kesäksi tilanne on aina helpottanut ja maskeista ja käsideseistä tuli nopeasti normikäytäntö.

– Sen sijaan haastavaa ja jopa motivaatiota syövää on se, miten hitaasti valtio välillä hoitaa asioita. Tähän kaipaisin yrittäjänä joustavuutta, Nissilä sanoo.

Nissilä kertoo, että heillä on Varkaudessa paljon yhteistyökumppaneita ja kaupungilla on vahva tahto kehittää ympäristöä. Nissilän toiveena onkin edelleen kehittää kahvilatoimintaa ja tarjota kaikille mahdollisuus päästä kokemaan kanavanrannan upea miljöö.

– Olisi ihanaa, että kaikki Varkauden ohimenevät piipahtaisivat alueella. Taipaleenkanavan ympäristö on kaunista seutua, jossa voi ensiksi käydä kävelemässä ja sitten tulla järvenrantamaisemia pitkin ihastelemaan eläimiä ja nauttimaan kahvista, fiilistelee Nissilä.

Kantapään kautta etumatkalle

Neljän kesän yrittäjyyden jälkeen Nissilä on vanhemmilleen kiitollinen siitä, että he kannustivat kahvilan perustamiseen. Vanhemmat uskoivat, että tyttäret saisivat kesäkahvilan avulla arvokasta kokemusta työn tekemisestä ja vastuun ottamisesta.

– Ennen ensimmäistä kahvilakesää piti harjoitella jopa kahvinkeittoa – eikä se ole yhtään liioittelua, nauraa Nissilä.

Pienestä on ponnistettu, ja nykyisin Nissilä kokee olevansa etumatkalla moneen ikäiseensä verrattuna. Kesällä 2022 kahvilassa työskenteli eri mittaisissa työsuhteissa yhteensä 18 nuorta. Harva 20-vuotias on päässyt toimimaan yrityksen toimitusjohtajana, saati johtamaan parinkymmenen henkilön työyhteisöä.

– Saimme muiden nuorten kanssa opetella yhdessä työelämätaitoja. Yrittäjyys on antanut eväitä myös opintoihin. Kauppatieteiden opinnot tuntuvat helpoilta, kun monia asioista on tehnyt jo käytännössä, kertoo Nissilä.

Jos Nissilä perustaisi yrityksen vasta nyt, niin hän suunnittelisi etukäteen huomattavasti enemmän kuin mitä 17-vuotias Eerika siskoineen aikanaan teki. Jokainen vuosi on kuitenkin opettanut lisää.

– Kannustan kaikkia yrittämään ja heittäytymään! Yrittäjyydessä kannattaa tehdä sellaisia asioita, joista itse pitää. Silloin onnistumisenkin todennäköisyys on suurempi. Mekin teimme siskojen kanssa parhaamme ja katsoimme sitten mihin se riitti, kannustaa Nissilä.

Musiikkikahvila Kukkakeidas avaa ovensa jälleen kesäkuun alussa 2023 ja palvelee asiakkaita aina elokuun loppuun saakka.

Teksti: Oodia/Heta Jyrälä

Artikkeli on osa Kuopion alueen kauppakamarin EAKR-rahoitteista Pohjois-Savon kasvu- ja innovaatioyhteistyö -hanketta (”Ski Lift Pitch -kasvuyhteisö”; hankekoodi A78661). Rahoittajana Pohjois-Savon liitto.

Kategoriat:Palveluala, Osaaminen