Ideanikkari, jolle työnteon pitää olla kivaa

Kuopion alueen kauppakamarin uusi hallituksen puheenjohtaja Petteri Heimonen. Kuva: Akseli Muraja

Petteri Heimonen kannustaa johtajia luottamaan työyhteisöönsä ja jakamaan vastuuta.

Kun Kuopion alueen kauppakamarin tuoreelta hallituksen puheenjohtajalta Petteri Heimoselta, 50, kysyy kaksivuotiskautensa tärkeimmistä tavoitteista, vastaus tulee nopeasti:

Hänen mukaansa kauppakamarin on tehtävä töitä sen eteen, että alueelle saataisiin lisää osaavaa työvoimaa ja investointeja, etenkin teollisia. Yhtä tärkeää on saavutettavuuden parantaminen eli liikennehankkeiden edistämiseen liittyvä vaikuttaminen.

”Sellaista työtä, jolla Pohjois-Savon elinvoima säilyy ja paranee. Ne ovat tavoitteita, joiden takana on helppo seisoa”, Heimonen sanoo johtamansa yrityksen PetterSteelin neuvotteluhuoneessa tammikuisena iltapäivänä.
Investointeja edistetään jatkuvan vaikuttamistyön lisäksi kauppakamarin kahdessa kärkihankkeessa, Export2X-vientiohjelmassa ja Tahko Ski Lift Pitch -verkostoitumistapahtumassa.

”Pohjois-Savon kärkiyrityksillä on tavoitteena tehdä tänne miljardiluokan investoinnit lähivuosina. Potentiaalia on, mutta lisää hyviä investointeja tarvitaan. Kuopion alueen elinkeinorakenne on edelleen aika palvelukeskittynyt.”

Samojen haasteiden kanssa Heimonen painii myös yrittäjänä. Heimosen mukaan työvoimapula on tällä hetkellä kasvun jarruna esimerkiksi rakennuspellitysten asennusurakoinnissa.

Yritys tarttui ongelmaan pistämällä pystyyn PetterSteel Akatemian. Se on Savon ammattiopiston kanssa toteutettava koulutusohjelma, jossa perehdytetään alalle uusia tekijöitä.

Ohjaajina toimii muun muassa yrityksessä työskenteleviä peltiseppiä. Koulutettavat saavat työstä työehtosopimuksen mukaista tuntipalkkaa. Toiminta alkoi vuoden 2023 alussa.

”Opiskelijat pääsevät nopeasti kiinni työn tekemiseen. Uskon, että tulijoille tulee se kokemus, että tänne on kiva tulla.”

Kuopion alueen kauppakamarin uusi hallituksen puheenjohtaja Petteri Heimonen. Kuva: Akseli Muraja

Värikäs työhistoria

Idea Akatemiasta tuli Heimoselta, kuten moni muukin idea PetterSteelin liiketoiminnan kehittämisessä. Heimonen kuvailee itseään ”innokkaaksi visionääriksi”.

Työura alkoi puutarhurina perheyrityksessä Heimosen puutarhalla. Sitä johtaa nykyisin nuorempi veli Sami Heimonen.

Veri veti puutarha-alalta myyntityöhön. Heimonen työskenteli esimerkiksi aluemyyntipäällikkönä tukkuliikkeessä, joka myi ruumisarkkuja ja kukkatarvikkeita hautaustoimistoille.

Siinäkin työssä Heimonen pisti itsensä likoon: hän toimi vapaaehtoisena apumiehenä, kun asiakkaana oleva hautaustoimisto sai poliisilta pyynnön noutaa vainaja kotoaan.

”Minulle on tärkeää, että asiakas saa mahdollisimman hyvää palvelua.”

Tukkukaupan jälkeen Heimonen kokeili siipiään lasitusliikkeen yrittäjänä. Parvekelasituksissa tarvittiin myös peltilistoja, ja Heimonen keksi, että peltimarkkina kaipasi uudistamista.

”Peltisepänliikkeet ovat pieniä, ja ala ikääntyy. Kuitenkin lähes jokaisessa rakennuksessa tarvitaan pellityksiä.”

Heimonen perusti vuonna 2008 PetterSteelin, jossa on alusta asti panostettu digitalisaatioon ja peltituotteiden jalostamiseen.

Heimonen kertoo, että oman verkkokaupan kehittämiseen paloi alkuvaiheessa iso tukku rahaa – kunnes lopulta yritys hankki ohjelmistoratkaisun itävaltalaiselta ohjelmistotalolta. PetterSteelin verkkokaupassa asiakas voi suunnitella haluamansa tuotteen, mikä nopeuttaa tuotantoa huomattavasti.

”Oppi tuli kantapään kautta. Kaikkea ei tarvitse tehdä itse, vaan oikeiden kumppanien löytäminen on tärkeää.”

Kuopion alueen kauppakamarin uusi hallituksen puheenjohtaja Petteri Heimonen. Tuotantotyöntekijä Eetupekka Virtaharju. Kuva: Akseli Muraja

Työkaveria pitää arvostaa

Neuvotteluhuoneen seinällä komeilee rosterilevystä tehty Heimosen muotokuva, 50-vuotislahja yrityksen työntekijöiltä. Heimonen kertoo johtavansa yritystään sillä ajatuksella, että ”elämä on kokonaisuus”.

”Hyvä, toiset huomioiva käytös on tärkeää. Koskaan ei tiedä, millaisia murheita toisella on.”

Hyvässä työyhteisössä tuki on vastavuoroista. Henkilökunta oli Heimosen tukena, kun hänen vaimonsa kuoli pitkäaikaiseen sairauteen kolme vuotta sitten.

”Kun palasin sen jälkeen töihin, olin pitkän aikaa paikalla mutten läsnä. Organisaatio onneksi kantoi. Sanoivat, että tee sen verran kuin jaksat. Meillä on loistava henkilökunta”, Heimonen kiittelee.

Kokemus opetti jakamaan vastuuta työpaikalla. Heimonen johtaa yritystään johtoryhmänsä kautta.

”Kannustaisin siihen, että luottakaa ihmisiin ja antakaa heillekin mahdollisuus menestyä työssään. Työn pitää olla kivaa, mutta sen ei pidä täyttää koko elämää.”

Artikkelin teksti: Janne Laitinen

Kategoriat:Kauppakamarilehti