Keskellä startup-pöhinää Tahko Ski Lift Pitchissä

Tahko Ski Lift Pitch 2022. Kuvaaja: Reino Hartikainen.

Huhtikuussa 6.-7.4. järjestettiin Tahkolla Itä-Suomen isoin ja kaunein startup-yritystapahtuma Tahko Ski Lift Pitch. Kuopion alueen Kauppakamarin järjestämä tapahtuma houkutteli Tahkolle noin 250 vierailijaa sekä 40 startup-yritystä verkostoitumaan, tapaamaan pääomasijoittajia ja kilpailemaan 10 000 euron pääpalkinnosta. Itä-Suomen yliopisto ja Business Center Pohjois-Savo ovat aktiivisesti mukana järjestämässä tapahtumaa.

Ensimmäisen kerran vuonna 2017 järjestetty tapahtuma joutui ymmärrettävästi viettämään hiljaiseloa pandemia-ajasta johtuen, mutta palasi nyt parin vuoden jälkeen Tahkolle Piazzan ympäristöön sekä Panorama Bariin Tahkon huipulle. Tapahtuma sisälsi runsaasti asiasisältöä ja side-eventejä kuten FiBANin eli Suomen enkelisijoittajaverkoston esittelyn sekä luennon IPR- eli aineettomien oikeuksien hyödyntämisestä yrityksen kansainvälistymisessä.

Pääpointti tapahtumassa oli tietenkin pitchaukset. Jokainen kilpailuun osallistuva startup pääsi ensin esiintymään Piazzan lavalle ja esittämään napakan pitchaus-esityksen omasta yritysideastaan. Aikaa oli kolme minuuttia, jonka täytyttyä esitys vihellettiin poikki välittömästi ja esiintyjä pääsi vastaamaan tuomariston kiperiin kysymyksiin. Illalla julistettiin jatkokarsintoihin päässeet 20 yritystä, jotka pääsivät seuraavan päivän semifinaaliin ja pitchaamaan kirjaimellisesti hiihtohissiin! Viimeiset finaalit pidettiin Tahkon huipulla Panorama Barissa.

Yliopisto vahvasti esillä

Itä-Suomen yliopisto oli tapahtumassa näyttävästi mukana sekä kilpailemassa että lavan ulkopuolella. Pitchaus-esityksiä arvioivassa raadissa vieraili mm. yliopiston fotoniikan professori Jyrki Saarinen. Saariselle oli varattu myös oma keynote-puheenvuoronsa, jonka aikana hän kertoi tarinansa, miten aikanaan perusti mikro-optiikkaan keskittyvän Heptagon -miljoonabisneksen sekä työskenteli monta vuotta legendaarisessa Kalifornian Piilaaksossa kunnes palasi Suomeen Itä-Suomen yliopistolle professoriksi.

Pitchaus-kilpailussa UEF:n edustusta oli ainakin kuuden startupin toimesta. KTM-alumni Joonas Ruuskanen pitchasi itsensä ansiokkaasti semifinaaliin hulevesien puhdistamiseen liittyvässä yliopistolähtöisessä ”Urban Biochar Filter” tieteen kaupallistamisprojektissa. Joonas päätyi projektiin mukaan kaupallistamispuolen asiantuntijaksi työskenneltyään ensin reilut pari vuotta yliopiston innovaatiopalveluiden alla.

1. vuosikurssin kauppatieteilijä Kimmo Rautiainen pitchasi yritystään Butterfly Brick Oy, jonka tuoteinnovaatio on jääkiekkomaalivahdin luistimiin asennettava lonkkavammoja ehkäisevä tukipala. Kimmo nappasikin opiskelijoille tarkoitetusta Student Track -kilpailusarjasta pääpalkinnon eli 500 euron lahjakortin! Onnittelut Kimmolle!

Mukana kisaamassa oli myös mm. sovelletun fysiikan sekä tietojenkäsittelytieteiden opiskelijoiden startup Capalo AI, joka tuottaa tekoälyratkaisuja teollisten valmistusprosessien optimointiin, sekä hiljattain ympäristötieteiden tohtoriksi valmistuneen Heikki Suhosen yritys Noeton, jonka tuoteinnovaatio on tulisijaan asennettava nokihiukkaspäästöjä suodattava filtteri. Varsinaisen kilpailun top-5 kärkeen asti selvisi myös UEF-tutkimusprojekti JEDI, jossa kehitetään älyoptiikkasensoria sidekudosten laadun ennustamiseen, jota oli pitchaamassa UEF:n sovelletun fysiikan opiskelija Linus Awuniji.

Koko Tahko Ski Lift Pitchin pääpalkinnon nappasi kuitenkin Marginum Oy, joka on UEF:n lääketieteen opiskelija Samu Lehtosen startup-yritys sekä tutkimusprojekti. Marginumin tuote on kudosten älytunnistin, joka auttaa aivokasvainta leikkaavaa aivokirurgia tunnistamaan syöpäsolut. Samu poistuikin Tahkolta voittajana 10 000 € palkinnon kanssa. Isot onnittelut voitosta Samulle!

UEF-lähtöinen tutkimus on pärjännyt tapahtumassa myös aikaisemmin: Vuonna 2019 voittajaksi selvisi UEF-lähtöinen startup-yritys 3AWater, pääpiruna sovelletusta fysiikasta väitellyt Tuomo Nissinen. Tuolloin voittorahoilla rakennettiin yritykselle laboratorio.

Ensi huhtikuussa nähdään taas Tahkolla

Tahko Ski Lift Pitch teki huhtikuussa 2022 onnistuneen paluun live-tapahtumaksi Tahkon lavalle ja rinteille. Tapahtuma saavutti kävijätavoitteensa ja paikalle oli tullut Saksasta asti osallistujia. Tapahtuman kehittämistä ja kansainvälistämistä jatketaan: seuraava Tahko Ski Lift Pitch järjestetään 12.-13.4.2023 ja UEF sekä Business Center Pohjois-Savo tulevat olemaan tapahtumassa aktiivisesti mukana. Heitänkin siis ajatuksen kaikille edes etäisesti aiheesta syttyville: olisiko nyt hyvä hetki pohtia, olisiko itsestä startup-yrityksen perustajaksi? Tai pitäisikö viimein ottaa selvää olisiko se mielen perukoilla pyörivä yritysidea mahdollista toteuttaa ihan oikeasti, lyödä sillä rahoiksi ja samalla vähän muuttaa maailmaa? UEF:n ja Savonia-amk:n opiskelijoille on tarjolla yllättävän paljon täysin ilmaista apua opastuksen, kurssien ja rahoituksen muodossa missä omien siipien kantavuutta startup-maailmassa voi kokeilla turvallisesti pienillä askelilla edeten.

Tervetuloa siis ensi vuonna mukaan tapahtumavieraaksi tai kilpailemaan palkinnoista omalla yritysidealla! Sitä ennen voit kehittää omaa yritys- tai tuoteideaa esimerkiksi osallistumalla Business Center Pohjois-Savon Havuja Bootcamp -ideakiihdytysohjelmaan tai hakea 4000 EUR alkurahoitusta Draft Programin kautta. Seuraava Draft-haku sekä Havuja Bootcamp järjestetään nyt toukokuussa 2022 ja seuraavat jälleen syyskuussa.

Nähdään huhtikuussa 2023 Tahkolla!

Kirjoittanut
Tomi Tuovinen
Innovaatioasiantuntija, KTM
Itä-Suomen yliopisto & Business Center Pohjois-Savo